Sipilä: EU:sta otetaan mittaa Iranin ydinsopimuksen säilyttämisessä

EU-huippukokoukseen osallistuva Juha Sipilä (kesk.) kuvaa Yhdysvaltain irtautumista Iranin ydinsopimuksesta erikoiseksi tilanteeksi. EU-johtajat arvioivat keskiviikkona Bulgariassa, miten ne voisivat pitää sopimuksen voimassa ja toisaalta suojata eurooppalaisia yrityksiä, jotka toimivat Iranin markkinoilla.

Sipilän mukaan nyt otetaan mittaa myös EU:sta. Sopimuksen säilyttäminen on hänen mukaansa ensimmäinen tavoite. Toisena tavoitteena on mahdollistaa eurooppalaisten yritysten toimiminen Iranissa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta.

– Onhan tämä hyvin erikoinen tilanne tämä ydinsopimuksesta irtautuminen. Nyt oikeastaan EU:takin tässä mitataan, että miten pystymme varmistamaan Iranin mukanaolon ja jatkon tälle sopimukselle, se on meidän ensimmäinen tavoitteemme, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, voisiko Euroopan investointipankilla olla uudenlainen rooli rahoituksenjärjestäjänä alueella.

Yhdysvallat on kertonut jättävänsä Iranin ydinsopimuksen ja asettavansa jälleen pakotteita. Pakotteiden on pelätty heijastuvan myös eurooppalaisiin yrityksiin, jotka jatkavat liiketoimia Iranin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.