Sipilä: En ole vakuuttunut Emu-puskureista

Työnantajamaksujen alentaminen Emu-puskureita käyttämällä ei välttämättä toimi nykytilanteessa, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Ylen pääministerin haastattelutunnilla. Sipilän arvion mukaan Emu-puskureilla voisi parantaa kustannuskilpailukykyä 0,4 prosentilla, kun tavoite on viisi prosenttia.

Emu-puskureiksi kutsutaan työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään kerättyjä rahastoja. Työnantajamaksujen alentaminen on yksi harvoista konkreettisista keinoista, jotka Sipilä on maininnut hallituksen mahdollisiksi toimiksi kilpailukykytavoitteen saavuttamiseksi.

Aiemmin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on arvioinut, että työnantajamaksujen alentamisen kattaminen arvonlisäveroa nostamalla voisi leikata liikaa kulutusta ja vaikuttaa pk-yrityksiin. Myös ammattiyhdistysliikkeen puolelta on älähdetty siitä, että työeläkemaksujen tasosta on sovittu vuoteen 2019 saakka.

Sipilän mukaan ongelman taustalla on yhteiskuntasopimusneuvottelujen aloittamisen kariutuminen. Sipilä pitää tilannetta myös henkilökohtaisena epäonnistumisenaan.

– Totta kai se oli epäonnistuminen, Sipilä sanoo.

Sipilä lisää samaan hengenvetoon, että oli tilanteessa oli mahdotonta päästä eteenpäin.

– Jos kolme viikkoa aikuiset miehet keskustelevat asiasta (neuvottelujen aloittamisesta), niin kyllä silloin on parasta viheltää peli poikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.