Sipilä: Ensi viikolla tietoa sopeutustoimien kohdistumisesta

Mieluummin rohkeita rakenteellisia uudistuksia kuin juustohöylää, kertoi hallituksen muodostaja Juha Sipilä (kesk.) toivoneensa talouspaketin kanssa painivilta työryhmiltä perjantaina. Sipilän mukaan joitakin ahaa-elämyksiä on myös syntynyt, mutta hän ei vielä avannut niitä tarkemmin.

Puheenjohtajakolmikko ei viikonloppuna kokoonnu, mutta työryhmät tekevät taustatyötä, samoin puolueet tahoillaan.

– Maanantaina käymme (Alexander Stubbin (kok.) ja Timo Soinin (ps.) kanssa) jokaisessa ryhmässä puoli tuntia kuulemassa, missä mennään ja auttamassa, jos on jotain ratkottavaa.

Ensi viikon puolivälissä hallitusneuvotteluissa pitäisi olla tietoa, millaisista palasista 10 miljardin euron sopeutustoimet koostuvat.

– Eli se, mitkä ovat välittömästi toteutettavia suoria säästöjä, mitkä lyhyellä aikavälillä vaikuttavia rakenneuudistuksia ja mitkä pitkällä aikavälillä vaikuttavia rakenneuudistuksia, ja miten miljardit niiden kesken jakautuvat.

Ennen kaikkea kyse on Sipilän mukaan julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta, siitä mikä siinä on suhde suorien säästöjen ja lyhyemmän aikavälin rakenneuudistusten kesken.

Sipilä korosti jälleen, että seuraavaan budjettiin ei 10 miljardin euron edestä sopeutuksia tule. Jo nyt on sovittu, että neljän miljardin euron kestävyysvajetta kurotaan umpeen pitemmällä aikavälillä esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksella.

– Konkreettinen rakenne julkistetaan vasta sitten, kun talousohjelma on valmis. Viikon kuluttua viikonloppuna meidän pitäisi olla siinä loppusuoralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.