Sipilä Harkimon eroamisesta kokoomuksesta: Kärpäsestä tehty härkänen

"Harkimon ja Macronin väliltä vaikea löytää yhtäläisyyksiä"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kansanedustaja Harry Harkimon eroamisessa kokoomuksesta "kärpäsestä on tehty härkänen".

– Näitä yhden hengen irtaantumisia eduskuntaryhmästä – ja vähän isompiakin – on eduskunnan historia täynnä. Ehkä tässä nyt on tehty kärpäsestä härkänen, Sipilä sanoi toimittajille keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Lahdessa.

Sipilä ei ole huolissaan hallituksen niukasta enemmistöstä eduskunnassa, vaan luottaa kokoomuksen johdon vakuutuksiin siitä, että sote-uudistus saadaan eduskunnassa läpi.

Sipilän mukaan keskusta on valmis järjestämään Harkimolle lisäperehdytystä sote-uudistukseen liittyen. Harkimo sanoi torstaina, ettei ole vielä päättänyt, miten aikoo äänestää eduskunnan sote-äänestyksessä. Nykytiedoillaan Harkimo sanoi äänestävänsä uudistusta vastaan.

– Ministeri (Annika) Saarikko on luvannut lounaalla selittää asian, Sipilä kertoi.

Harkimon ja SDP:n ex-puoluesihteerin Mikael Jungnerin virittelemää liikettä on julkisuudessa verrattu presidentti Emmanuel Macronin Ranskassa taannoin nostattamaan kansanliikkeeseen. Macronin tunteva Sipilä ei pidä rinnastusta onnistuneena.

– Ehkä vähän vaikea löytää yhtäläisyyksiä, Sipilä summasi.

"Tervetuloa ekskursiolle"

Sipilä toivotti Harkimon ja Jungnerin tervetulleeksi ottamaan keskustasta oppia kansanliikkeen pyörittämisessä.

– Sitä, mitä he haikailevat, me olemme tehneet jo 112 vuotta. Tervetuloa oppimaan tänne miten kansanliike toimii, Sipilä naureskeli.

Sipilän mukaan keskustassa ei ole sellaista tautia, että asialistaa asetettaisiin puolueen ulkopuolelta.

– Harkimo on tervetullut tänne pienelle ekskursiolle katsomaan, miten 400 ihmistä tekee ohjelmatyötä ja miten 3 000 ihmistä on vaikuttamassa kaiken kaikkiaan meidän ohjelmiemme sisältöihin. Meillä tätä asialistaa ei aseta kukaan muu kuin meidän oma porukkamme, Sipilä painotti.

"Kaukana alkiolaisuudesta"

Eri puolueiden riveissä viime vuosina liikkunut europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei koe Harkimon ja Jungnerin liikettä vähimmässäkään määrin houkuttelevana.

– Sehän on mahdollisimman kaukana minun ajatuksistani, kun olen sitä mieltä, että meillä on liikaa markkinaliberalismia ja oikeistoliberalismia, Väyrynen sanoi toimittajille puoluevaltuuston kokouksessa.

Väyrynen luonnehtii itseään alkiolaisen ihmisyysaatteen edustajaksi.

– Se on hyvin kaukana markkinaliberalismista, hän summaa.

Väyrynen ei ole vakuuttunut Harkimon ja Jungnerin hankkeen elinkelpoisuudesta. 

– Ihmettelen, että mikä on se markkinarako, josta yritetään saada kannatusta, kun kokoomus on jo markkinaliberaali puolue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.