Sipilä Keskisuomalaiselle: "Fennovoima voi jopa jäädä viimeiseksi"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää epätodennäköisenä, että Suomessa tulisi vireille uusia ydinvoimalahankkeita tällä hallituskaudella. Hän arvioi mahdolliseksi, että Fennovoiman Pyhäjoen-hanke jää maassamme viimeiseksi.

– Ei ole hakemuksia eikä keskusteluja käynnissä ydinvoimaluvista. Hallitusohjelmaneuvotteluiden yhteydessä tein soittokierroksen ja pidän hyvin epätodennäköisenä, että tällä rintamalla tapahtuu enää mitään. Fortum ei ole esittänyt toiveita, ja TVO ilmoitti luopuvansa Olkiluoto nelosesta, Sipilä kertoi Keskisuomalaiselle keskiviikkona puolueensa Pyörät Pyörimään -tapahtumassa Karstulassa.

– Fennovoiman laitos voi olla jopa viimeinen, mutta sellaista päätöstä ei ole tehty missään, hän korosti.

Suomessa on neljä ydinvoimalaitosyksikköä – TVO:lla kaksi Eurajoen Olkiluodossa ja Fortumilla kaksi Loviisassa – ja viides, TVO:n Olkiluoto kolmonen, on rakenteilla. Eduskunta myönsi vuonna 2010 periaateluvat Fennovoiman hankkeelle ja TVO:n Olkiluoto neloselle ja jätti Fortumin nuolemaan näppejään. Eduskunta hyväksyi Fennovoiman muuttuneen hankkeen uudestaan viime joulukuussa.

Fennovoima on nyt viime metreillä täyttänyt vaatimuksen kotimaisen omistuksen 60 prosentin osuudesta. Muun muassa Fortum tiedotti keskiviikkona lähtevänsä hankkeeseen mukaan 6,6 prosentin osuudella, vaikka ei ole saanut ehdoksi asettamaansa vesivoimaosuutta Venäjältä.

TVO:n periaatelupa sen sijaan raukesi, koska yhtiö ei hakenut Olkiluoto neloselle rakentamislupaa määräaikaan eli viime kesäkuun loppuun mennessä pitkittyneen Olkiluoto kolmosen takia. TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua tosin totesi (Keskisuomalainen 14.5.), että TVO on yhä valmis jättämään uuden hakemuksen nelosreaktorista myöhemmin.

Sipilä ei suoraan tyrmää mahdollisia uusia ydinvoimalupia.

– Jos tulee uutta ilmaan, pitää alkaa tarkastella energiatarvelaskelmia. Kaikki suunnitelmat lähtevät siitä, että tämä yksi (Fennovoiman hanke) tehdään. Mistään muusta ei ole päätöstä suuntaan tai toiseen.

 

Hallitus ei ole linjannut ydinvoimasta mitään hallitusohjelmaansa. Mitä mieltä hallitus on ydinvoimasta?

– Pidän hyvin epätodennäköisenä, että siihen tarvitsee ottaa kantaa tällä kaudella. Kaksi edellistä eduskuntaa otti kantaa Fennovoimaan, ja me toteutamme niitä päätöksiä.

Sipilä kääntää puheen mieluummin bioenergian lisäämiseen.

– Äänekosken biotuotetehdas on siitä erittäin hyvä esimerkki. Sellaisia tarvitsemme lisää.

 Sipilä tuomitsi uudelleen Suomen Vastarintaliikkeen aiheuttamat väkivaltaisuudet Jyväskylässä viime lauantaina.

– Kaikki rasismi ja erityisesti väkivallanteot on tuomittavaa. Hallitus tekee kaikkensa tällaisen kitkemiseksi.

Sipilä kommentoi myös suomalaisia vuorineuvoksia, jotka muuttivat Portugaliin ja saavat halutessaan eläkkeensä verotta.

– Se ei ole missään tapauksessa oikein.

Suomi ja Portugali neuvottelet maiden välistä verosopimusta uusiksi. Suomen tavoitteena on saattaa veropakolaiset Suomen verotusoikeuden piiriin viimeistään vuoden 2017 alusta. Siitä lähtien kaikki, myös nyt kohutut vuorineuvokset, joutuisivat verolle riippumatta Portugaliin muuton ajankohdasta.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.