Sipilä: Trio käsitteli hallintarekisterilausuntoja juuri ennen kyselytuntia

Hallintarekisteriin liittyviä lausuntoja käsiteltiin hallituksessa viime torstaina juuri ennen kyselytuntia, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo. Hän sanoo, että hallintarekisteri ei etene, koska esityksen lausunnot olivat niin kriittisiä. Hänen mukaansa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) virheellinen lausunto torstain kyselytunnilla ei vaikuttanut hallintarekisterin hyllyttämiseen.

– Trion kokouksessa torstaina ennen kyselytuntia oli hyvin epätodennäköistä, että löydämme esitystä, jonka voisimme jättää, Sipilä sanoo.

Trio tarkoittaa hallituspuolueiden puheenjohtajia Stubbia, Sipilää ja Timo Soinia (ps.). Kyselytunnilla Stubb kuitenkin puolusti hallintarekisteriä voimakkaasti. Stubb sanoi kyselytunnilla, että 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista viranomaislausunnoista oli myönteisiä. Helsingin Sanomien mukaan luku oli tosiasiassa alle 10 prosenttia.

Myöhemmin Stubb on pyytänyt anteeksi lausuntoaan.

Ei pääministerin ilmoitusta

Oppositiopuolueille anteeksipyyntö ei riitä. Sipilä ei suostu oppositiopuolueiden vaatimukseen tuoda Stubbin lausunnot eduskunnan käsiteltäviksi vähintään pääministerin ilmoituksena. Vihreiden, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmät vaativat, että Stubb antaa eduskunnalle selvityksen kaikista antamistaan virheellisistä lausunnoista ja valtiovarainministeriön omaksumasta tiedotuslinjasta.

Sipilän mukaan eduskunnalla on omia keinoja asian käsittelyyn. Hän muistuttaa, että laki oli vasta valmistelussa, eikä hallituksen esitystä vielä ollut. Sen takia hän ei näe syytä pääministerin ilmoitukselle.

– Luonnollinen paikka olisi kyselytunti, jossa virhe tapahtui, Sipilä sanoo.

Hallintarekisterilain valmistelun ongelmien käsittelyyn Sipilä pitää sopivana paikkana esimerkiksi valtiovarainvaliokuntaa.

Hallituksen kolmannelle puolueelle perussuomalaisille Stubbin anteeksipyyntö riittää.

– Hän on pahoitellut erehdystään ja se riittää meille, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Hallitus päätti tänään lopettaa kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen valmistelun. Stubb kertoi puheenjohtajakolmikon ja hallituspuolueiden päättäneen asiasta yksimielisesti aamulla.

Soini: Stubb voi jatkaa ministerinä

Stubbin hallintarekisteripuheista kanneltu oikeusasiamiehelle

Sipilä ei tuo Stubbin vääriä lausuntoja eduskunnan käsiteltäväksi