Sipilä: Trion tavoite on muodostaa hallitus 29. toukokuuta

Hallituksen muodostajan Juha Sipilän (kesk.) mukaan tavoitteena on, että hallitus muodostetaan 29. toukokuuta. Hallitusneuvotteluiden on määrä päättyä pari päivää aiemmin.

Sipilä sanoo neuvotteluiden edenneen myös tänään hyvin työryhmissä, jopa talousryhmä on päässyt eteenpäin ja kartoittaa vaihtoehtoja. Työryhmä tekee Sipilän mukaan selvityksiä myös viikonloppuna.

Hallitusneuvottelijat eivät kuitenkaan ole vielä päättäneet aikataulua, jossa kuuden miljardin euron sopeutukset tehdään.

- Onko se esimerkiksi kuusi vuotta, niin se on vielä auki.

Sopeutuksen kokonaispotiksi kestävyysvaje mukaan lukien on arvioitu kymmenen miljardia euroa. Sipilä muistutti, että jäljelle jäävän neljän miljardin euron osuuden kurominen on joka tapauksessa pidemmän aikavälin työ.

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimustakaan ei ole kokonaan hylätty. Hän jatkaa yhteydenpitoa työmarkkinajärjestöihin edelleen.

- En ole heittänyt kirvestä kaivoon, etteikö näissäkin asioissa voida päästä eteenpäin. Haluan pitää kolmikannan voimassa, mutta mitään neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa ei kuitenkaan tällä hetkellä käydä, eikä suunnitelmaa siitä ole olemassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kehui puoli kahden aikaan neuvottelujen ilmapiiriä. Hän määritteli hallituksen talousohjelmalle neljä vaihetta, joista ensimmäisessä vuoden 2016 aikana pelastetaan talous, seuraavana vuonna on vuorossa jälleenrakennus, sitten kasvu ja vaalivuonna 2019 nousu.

Arhinmäki: Hallitus lisää maahanmuuton kustannuksia

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää hyvänä sitä, että hallitus on päättänyt lisätä maahanmuuton kustannuksia. Arhinmäki kirjoittaa blogissaan, että maahanmuuton kustannuksia ovat lähinnä kielenopetuksen ja muun kotouttamisen kustannukset.

Hallitusneuvotteluissa linjattiin eilen, että kotouttamista tehostetaan esimerkiksi lisäämällä kielen opetusta, tukihenkilötoimintaa parantamalla ja lasten osallistumisella varhaiskasvatukseen.

Arhinmäki huomauttaa, että perussuomalaiset vaativat vaalikampanjansa aikana kustannusten vähentämistä.