Sipilä Ylellä: En pukkaa väkisin keskustan johtoon, mutta olen käytettävissä

"Jos luottamusta ei löydy, niin silloin vaihdetaan ukkoa".

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo olevansa valmis luotsaamaan keskustan myös seuraavissa vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, jos keskustalaiset luottavat hänen pystyvän siihen.

– Jos luottamusta ei löydy, niin silloin vaihdetaan ukkoa. Nyt tässä talven aikana katsotaan, ovatko keskustalaiset halukkaita jatkamaan minun johdollani. Ilman muuta olen täysin sitounut siihen, valmis ja käytettävissä, mutta väkisin en pukkaa sinne, jos ei tukea ja kannatusta löydy, Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Kannatuslukujen madellessa keskustassa käydään jo jonkin sortin kannunvalantaa puheenjohtajasta. Lännen Media julkaisi lauantaina kyselyn, jonka mukaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on Sipilän kovin haastaja puolueen johtoon. Kyselyn perusteella kuitenkin noin joka toinen keskustan kannattaja haluaa Sipilän jatkavan puolueen puheenjohtajana ensi kesän jälkeen.

– Oma luonteeni on sellainen, että olen antanut tuulensuojaa muille. Olen halunnut puolustaa kipeitä päätösiä ja olen asettunut myös muiden ministerien tueksi, kun he ovat joutuneet tekemään kipeitä päätöksiä, Sipilä arvioi syitä kannatuksensa laskuun.

Hän uskoo kasvojensa tästä syystä kuluneen kipeiden päätösten selittelijänä ja puolustajana.

"Valinnanvapaudessa vielä kovasti punnerrettavaa"

Sipilä myönsi, että hallitus on jälleen tiukassa paikassa sote-uudistuksen kanssa. Valinnanvapauslinjauksista pitäisi tehdä päätöksiä pikimmiten, jotta laki ehtii ajallaan lausunnoille ja keväällä eduskuntaan.

– Pykälät ovat olleet valmiit noin kuukauden, ja niitä on nyt käyty läpi reformiministeriryhmässä. Aikataulu on tiukka, eli tämän kuun aikana meidän pitäisi saada se lausunnoille. Se ei ole valmis vielä. Sen kanssa joudutaan kovasti vielä punnertamaan, pääministeri myönsi.

Reformiministerit työstävät linjauksia tiettävästi myös viikonloppuna. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli torstaina luottavainen, että valmista tulee "lähipäivinä".

Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait on tarkoitus käsitellä eduskunnassa yhtä aikaa kevätkauden 2018 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä Ylellä: Malttia neuvotteluihin, Metsäteollisuus ja Paperiliitto