Sipilä Ylen A-studiossa: Hallituksen luottamuksen mittaaminen ehkä tarpeen, jos sote lykkääntyy vuodella

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi maanantaina Ylen A-studiossa, että pitää harkita hallituksen tiedonannon antamista, jos sote- ja maakuntauudistus lykkääntyy vuodella eteenpäin.

Tiedonannon jälkeen eduskunnassa voitaisiin äänestää hallituksen luottamuksesta. Sipilän mukaan hallitus voisi tiedonannon avulla mitata, onko eduskunta valmis viemään uudistusta eteenpäin muutetussa muodossa.

Tiistaina odotetaan lisätietoa siitä, lykkääntyykö uudistuksen alku vuodesta 2020 vuoteen 2021. Jos eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta arvioi, ettei se saa sote-mietintöluonnostaan valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä, tarkoittaisi se uudistuksen siirtymistä vuodella eteenpäin.

Sipilän mukaan ei ole mahdotonta, että hallituksen tiedonanto tulisi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa eli tämän viikon aikana.

– Katsotaan nyt ensin, mitä valiokunta itse arvioi aikataulustaan, Sipilä sanoi Ylellä.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti merkittävänä riskinä sitä, että uudistus lykkääntyy.

–  Toivottavaa on, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa pidettyä junan liikkeellä ja hanke etenee, mutta näyttää siltä, että iso riski on olemassa, että uudistus lykkääntyy valitettavasti jälleen, sanoi Kaikkonen medialle eduskunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustalainen Hannakaisa Heikkinen oli Demokraatin mukaan sanoissaan vielä suorempi:

–  Uudistus siirtyy, Heikkinen sanoi Demokraatille maanantaina.

Pääministeri Sipilän mukaan uudistuksen lykkääntymisen seurauksia ryhdytään tarkemmin arvioimaan vasta sen jälkeen, kun asia tiedetään varmaksi.

–  Mutta aika paljon menee työtä hukkaan, mitä esimerkiksi maakunnissa on tällä hetkellä tehty. Ja tietenkin se, että onhan se aika vapaa kenttä sitten markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän tuolla. Varmaan tulee ulkoistamispäätöksiä, jotka eivät ehkä niin harkittuja ole, jos epävarmuus jatkuu uudistuksen alkamisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .