Sipilä arvioi sote-tilannetta yllätystermillä: Uudistus maaliin "bolshevistisella rauhallisuudella"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on tullut täysin selväksi, että sote-lakien eduskuntakäsittely kestää odotettua kauemmin.

Sipilän mukaan hallituksesta ja hallituspuolueista tämä ei jää kiinni.

– Meillä on valmius antaa vastineemme valiokunnalle jo ensi viikolla. Hallitus on yhtenäinen, ja viemme tämän maaliin, sanoi keskustan puheenjohtaja Sipilä puoluekokouksen avajaisissa.

Sipilä valitteli puheessaan, ettei voi kertoa tänä viikonloppuna edes maakuntavaalien päivää. Hänen mukaansa vaalit pidetään noin puolen vuoden päässä siitä, kun eduskunta saa lait käsiteltyä.

– Kuten ennustin, vastustus on kova, ja näemme asiassa vielä monta näytelmää. Nyt on tärkeintä muistaa se, että Suomelle tärkeintä on uudistuksen aikaansaaminen, viedään tämä nyt vaan maaliin bolshevistisella rauhallisuudella, Sipilä sanoi.

Sipilän erikoinen sanavalinta, bolshevistinen rauhallisuus, herätti huomiota. Puheensa jälkeen Sipilä kertoi käyttäneensä termiä 30 vuotta.

– Se tarkoittaa äärimmäistä rauhallisuutta, Sipilä sanoi.

Hallituspuolueista sote-laineet ovat käyneet korkeina varsinkin kokoomuksessa. Sipilä kiisti puheensa jälkeen, että bolshevistisesta rauhallisuudesta puhuminen olisi ollut viesti kokoomuksen puoluekokoukseen Turkuun.

– Ei se ollut, kun se oli viesti itsellemme tänne, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan liikkeellä on myös paljon "ulkoparlamentaarisia voimia", jotka haluavat kaataa soten.

– Esimerkiksi Helsingin kaupungin pormestarin suurta vastustusta ja hänen johtamaansa vastustusliikettä, joka tämän asian ympärillä on, Sipilä vastasi kysyttäessä näistä voimista.

"Aluepolitiikkaa, joka toimii tässä ajassakin"

Keskusta on koolla puoluekokouksessa Sotkamossa. Puheessaan Sipilä nosti esille Sotkamosta kaivosyhtiö Terrafamen myönteisen kehityksen.

– Yhtiön kannattavuus paranee koko ajan, ja nyt jo voi sanoa, että sijoittamamme pääoma ei ole pelkästään turvattu vaan yhtiöön sijoitettu veronmaksajien raha on kasvanut jo merkittävästi korkoa, Sipilä sanoi.

Sipilä totesi liikenteen sähköistyvän, ja hän huomautti Suomessa olevan kaikki keskeiset akkuteollisuuden tarvitsemat metallit ja jatkojalostusosaaminen.

Sipilän mukaan tähän haasteeseen vastaa nyt uusi valtionyhtiö Malminjalostus Oy, joka omistaa jo Terrafamen.

– Keskusta on valmis pääomittamaan tuota yhtiötä merkittävästi myös ensi kaudella. Tässäkin tapauksessa suuri kriisi tulee olemaan jonkin suuremman alku. Tämä on aluepolitiikkaa, joka toimii tässä ajassakin, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan Malminjalostus Oy tarvitsee pääomitusta, sillä sen ympärille lähdetään hakemaan akkuteollisuuden klusteria.

Ensi vaalikaudella voidaan Sipilän mukaan pääomitustarpeissa puhua sadoista miljoonista euroista.

Sipilä ei ole keskustellut pääomituksista muiden puolueiden kanssa.

– Uskon, että tarvitaan myöskin pääomituspäätöksiä jatkossa, että tuo visio toteutuu siitä, että Suomessa tehtäisiin akkuja ja siihen liittyvää jatkojalostustoimintaa olisi laajemmin, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan pääomitukset ovat mahdollisia tälläkin vaalikaudella, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa vielä sellaista tarvetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .