Sipilä esittelee Merkelille Suomen näkemyksen EU:n tulevaisuudesta prosessikaaviolla

Aiemmin Sipilä on hahmotellut kaavioissaan ainakin hallitusohjelmaa ja Brysselissä pakolaisten reittejä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) prosessikaavioille saatiin jälleen jatkoa, kun Sipilä esitteli tänään Suomen näkemystä EU:n tulevaisuudesta. Sipilä kertoi suomalaisille kirjeenvaihtajille, että hän aikoo näyttää kaavionsa ainakin Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

– En aio mitään esitelmää tästä pitää, mutta puheenvuorossani kyllä tuon nämä seikat esille. Varmasti kun Merkel tykkää prosessikaavioista, käymme hänen kanssaan tämän läpi, Sipilä sanoi.

Aiemmin Sipilä on hahmotellut kaavioissaan ainakin hallitusohjelmaa ja Brysselissä pakolaisten reittejä.

– Yhtenäisyys on meille äärimmäisen tärkeä asia. Ääripäät (puhdas liittovaltiokehitys ja heikentyvä unioni) ovat epärealistisia, Sipilä esitteli Suomen näkemystä.

Suomi suhtautuu myönteisesti siihen, että joissakin asioissa kehitys on eritahtista. Esimerkiksi puolustusyhteistyössä pysyvä rakenteellinen yhteistyö voi olla jotakin sellaista, mihin kaikki maat eivät lähde mukaan. Suomi on pitkin matkaa painottanut haluaan olla mukana puolustusyhteistyön tiivistämisessä.

Kehitys on jo tätä ennen eriytynyt Schengenissä ja rahaliitossa. Pienempi esimerkki on Euroopan syyttäjänviraston perustamistyö, johon Suomi on ainakin alustavasti lähdössä mukaan. Tänään huippukokouksessa on tarkoitus päättää, että halukkaat voivat viedä EU-rahan väärinkäytöksiä tutkivaa virastoa eteenpäin.

Eritahtisen kehityksen pohjana ovat Sipilän mukaan yhteiset arvot, sisämarkkinat ja vapaudet, joihin kaikki maat ovat sitoutuneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.