Sipilä ja Medvedev tapaavat Pietarissa

Vanhempi tutkija Ulkopoliittisesta instituutista pitää pääministeritapaamista merkittävänä, sillä Medvedev on Kremlin kakkosmies ja sen ylintä eliittiä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa tänään Pietarissa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Ministerien keskustelunaiheiksi on ilmoitettu Suomen ja Venäjän kahdenväliset asiat, kuten taloussuhteiden edistäminen. Niiden ohella heidän on määrä käsitellä EU:n ja Venäjän suhdetta sekä alueellista yhteistyötä.

Medvedev on pääministerikaudellaan jäänyt presidentti Vladimir Putinin varjoon. Vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista luonnehtii häntä Putinin lojaaliksi sanansaattajaksi, jolla ei ole juuri itsenäistä agendaa.

Tästä huolimatta Lassila pitää pääministeritapaamista merkittävänä, sillä Medvedev on Kremlin kakkosmies ja sen ylintä eliittiä.

– Tämä on korkean tason yhteys, Lassila kommentoi STT:lle aiemmin tällä viikolla.

– Se, mitä Sipilä kertoo Medvedeville tai Medvedev Sipilälle, on pienen mutkan kautta Putinille menevää viestinvaihtoa.

Ohjelmassa myös kulttuuria

Sipilän Pietarin-vierailu ajoittuu päivään, jolloin kaupungissa avataan laaja suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi. Pääministerien on määrä puhua sen avauksessa.

Kulttuurin sadat kasvot -teemalla järjestettävää kolmipäiväistä foorumia luonnehditaan merkittävimmäksi Venäjällä järjestettäväksi tapahtumaksi, joka liittyy Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlintaan. Paikalla avauksessa ovat myös kulttuuriministerit Sampo Terho (sin.) ja Vladimir Medinski. Foorumiin osallistuu Suomesta ja Venäjältä kummastakin noin 200 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.