Sipilä kerää EU-maiden budjettitoiveita ennen EU-puheenjohtajuuskautta – "Nyt sattui vähän haasteellisempi aika meille"

Keskustelu Euroopan unionin tulevasta budjettikehyksestä on hallinnut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) meneillään olevaa kierrosta Suomen EU-puheenjohtajakauden pohjustamiseksi. Rahoituskehysneuvottelut ovat perinteisesti vaikeita, mutta Sipilä on luottavainen ratkaisun syntymisestä.

–  Nämä ovat aika pitkälle rutiiniasioita EU:ssa, se on tehty jo aika monta kertaa, Sipilä sanoi STT:lle.

Kehys on määrä neuvotella valmiiksi Suomen kaudella ensi vuoden loppupuolella, joten Sipilän tapaamat EU-johtajat ovat selostaneet kansallisia tavoitteitaan siihen liittyen.

Suomen painotuksista erityistä kiinnostusta on Sipilän mukaan herättänyt ilmastokysymys. Aihe oli esillä myös alkuviikosta eduskunnassa järjestetyssä ilmastopaneelissa.

Aihe oli esillä niin ikään sunnuntaina, kun Sipilä tapasi Kyproksen presidentti Nikos Anastasiadisin.

–  Uusien näkökulmien tuominen ilmastonmuutoskysymykseen, tämä on herättänyt paljon mielenkiintoa. Hiilipörssiajatusta olen peilaillut keskusteluissa ja teknologian apua hiilen kaappaamisessa, Sipilä kertoi.

Meneillään olevan kierroksen päätteeksi Sipilä on tavannut 16 EU-maan johtajat, joko Suomessa tai muualla. Loput jäsenmaista on määrä tavata ensi vuoden puolella, osa silloin kun keskustan EU-parlamenttiryhmä Alde kokoontuu Helsingissä helmikuussa.

Suomen puheenjohtajakausi menee osittain järjestäytymisen merkeissä, sillä EU-parlamenttivaalien jälkeen nimitetään uusi EU-komissio. Suomessakin uusi hallitus saa tarttua puheenjohtajakauden hoitamiseen hyvinkin pian hallitusneuvotteluiden jälkeen.

–  Nyt sattui vähän haasteellisempi aika meille tällä kertaa, Sipilä myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.