Sipilä kiittelee Stubbin tapaa hävitä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo arvostavansa kokoomuksen Alexander Stubbin tapaa antaa tilaa puolueen uudelle puheenjohtajalle. Sipilä sanoo toivovansa, että kaikki poliitikot osaisivat aikanaan hävitä Stubbin tavoin.

Sipilän mukaan Stubb kertoi hänelle jo ennen puoluekokousta, että hän todennäköisesti jättäytyy ministeritehtävistä, jos hän joutuu väistymään kokoomuksen johdosta.

Kokoomuksen ministeriruletti pyörähti eteenpäin, kun Alexander Stubb ilmoitti tänään jäävänsä rivikansanedustajaksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi käyneensä Stubbin kanssa avoimen keskustelun tämän vaihtoehdoista.

Orpo sanoi eduskunnassa olevansa tyytyväinen, että Stubbin kanssa löytyi ratkaisu.

- Minä olisin hänet ollut valmis ottamaan ministerivitjaan, mutta hän itse päätyi tähän ratkaisuun.

Orpo sanoi halunneensa ensin selvittää Stubbin ratkaisun.

- Alex-asia oli ratkaiseva jatkon kannalta.

Orpo sanoi, että hänellä on nyt selkeä kokonaisuus, jota lähtee pohtimaan.

Stubb kertoi Helsingin Kauppatorin auringonpaisteessa, että Orpo tarjosi ulkomaankauppaministerin salkkua. Stubb ei ota sitä vastaan, sillä hän haluaa antaa Orpolle mahdollisuuden koota oman ministeritiimiinsä.

- Näen tässä tilanteessa - semminkin, kun olen myös luvannut olla parempi isä ja aviomies - että 150 vuorokautta ympäri maapalloa vuodessa ei anna mahdollisuutta sille, Stubb sanoi.

- Nyt on aika Petterin rakentaa omaa uutta tiimiään, ja totta kai tulen tukemaan uutta ulkomaankauppa- ja kehitysministeriä, kuka tahansa hän sitten onkaan, ja myös kaikkia meidän ministereitä.

Toivakka ei kommentoi ministerispekulaatioita

Orpo kiisti eduskunnassa, että ulkomaankauppaministerin paikan tarjoaminen Stubbille voisi tarkoittaa, että nykyinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka olisi tipahtamassa. Orpon mukaan on mahdollista, että Toivakka jatkaa nykyisen salkkunsa kanssa.

- Kaikki on mahdollista, Orpo sanoi.

Toivakka ei kommentoi, jatkaako nykyisellä paikalla tai onko hänelle tarjottu muuta ministerinsalkkua. Hän sanoo luottavansa siihen, että Orpo tekee kokonaisuuden kannalta viisaan päätöksen ja ilmoittaa sen ensi viikolla.

"Olo on helpottunut"

Stubb sanoi puhuneensa Orpon kanssa kaikista jatkomahdollisuuksista, myös eduskunnan varapuhemiehen paikasta. Stubbin mukaan tässä tilanteessa paras vaihtoehto on kuitenkin kansanedustajan tehtävä.

Kauaskantoisia suunnitelmia Stubbilla ei ole. Kesällä hän aikoo hengähtää hetken ja nauttia lomasta perheensä kanssa.

- Olo on helpottunut ja samalla vapautunut.

Stubbin mahdollisia suunnitelmia esimerkiksi yrityselämässä tai yliopistomaailmassa on spekuloitu julkisuudessa. Stubb ei Kauppatorilla kertonut tarkemmin urasuunnitelmistaan.

Kokoomuksen ministerinimet ovat selviämässä ensi tiistaina, jolloin puolue-elimet ovat koolla. Näillä näkymin ministerit nimitetään presidentin esittelyssä seuraavana päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.