Sipilä liimaa Soinin ja Stubbin samaan hallitukseen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä päätyi luottamaan kykyynsä liimata samaan hallitukseen suomalaisen EU-politiikan ääripäät, perussuomalaisten Timo Soinin ja kokoomuksen Alexander Stubbin.

Sipilä sanoo, että hallituskumppaneiden valinta ei ollut helppoa. Hänen ensisijainen vaihtoehtonsa oli neljän suuren puolueen hallitus, mutta hänen mukaansa se osoittautui mahdottomaksi.

Sipilä sanoo tehneensä päätöksensä itsenäisesti. Hänen mukaansa kolmen puolueen välillä saavutettiin yhteisymmärrys esimerkiksi EU- ja maahanmuuttoasioissa.

- Me joudumme tekemään sopeutustoimia, mutta tilannekuva on yhteisesti ostettu, Sipilä sanoi.

Kolmikolla on eduskunnassa yhteensä 124 kansanedustajan enemmistö.

Sipilän mukaan hänen ensisijainen tavoitteensa olisi ollut neljän suuren hallitus, jolle ei kuitenkaan löytynyt edellytyksiä. Myös peruspunamulta oli hallitustunnustelijan mukaan tasaveroinen vaihtoehto viime metreille asti.

- Löysimme keskinäisen luottamuksen myös tälle kokoonpanolle.

Syytä SDP:n sysäämiselle ulos hän ei enempää avannut.

Sipilän mukaan pienten puolueiden ottaminen mukaan oli vaihtoehto vielä viime metreille asti. RKP:n kohtalo ratkesi vasta noin tuntia ennen hallitustunnustelijan koolle kutsumaa tilaisuutta. Syynä oli "kokonaisharkinta" ja halu tehdä suoraviivainen kolmen suuren puolueen hallitus.

Soini ja Stubb uskovat tulokseen

Perussuomalaisten Soini kiitteli ratkaisua tuoreeltaan. Hän vakuutti, että tarkoitus on muodostaa toimintakykyinen enemmistöhallitus, "ja aivan varmasti me siihen pystymme".

Kokoomuksen Stubb sanoi puolueen lähtevän hallitusneuvotteluihin rakentavassa hengessä, koska Suomen poliittinen ja taloudellinen tilanne on vaikea. Hän povasi neuvotteluistakin vaikeita, mutta uskoi valmista tulevan kolmessa viikossa.

- Hallituksella tulee olemaan lämmin sydän mutta kylmä pää, Stubb sanoi.

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna Smolnassa

Hallitusneuvottelut alkavat perjantaina kello 13 valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa tilannekuvan päivityksellä ja strategisen hallitusneuvotteluprosessin kuvauksella.

Sekä perussuomalaisten Timo Soini että kokoomuksen Alexander Stubb painottivat, että ensin päätetään hallituksen linjasta ja vasta myöhemmin jaetaan ministereiden salkut.

Viikonlopun aikana puolueet kokoavat joukkueensa, ja työ jatkuu maanantaina. Uusi hallitus saadaan Sipilän mukaan maahan toukokuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.