Sipilä oli pakannut neljä puhetta yhteen kokonaisuuteen – "Tuolla kakkaralla hän sai hajotettua puheensa niin, että mielenkiinto säilyi"

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä piti Sotkamon puoluekokouksessa noin tunnin pituisen puheen. Sipilän puhe oli nimetty puoluekokousohjelmassa poliittiseksi katsaukseksi, mutta kyseessä oli selkeä poliittinen linjapuhe. Uutissuomalainen kysyi pitkän linjan keskustavaikuttajilta, mikä Sipilän puheessa oli keskustan tulevaisuuden kannalta merkittävintä.

Mauri Pekkarinen: Keskusta haluaa olla ensimmäisessä vaunussa tulevaisuuden rakentajana

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen nostaa toisena merkittävimpänä asiana Sipilän puheesta halun olla maan tulevaisuuden rakentamisessa eturivissä.

– Hän osoitti sen, että keskusta haluaa olla tulevaisuuden rakentamisessa ei junan viimeisessä vaunussa vaan ensimmäisessä. Siellä missä osaaminen, tiede ja moderni teknologia ovat keinoina tasapainoisen yhteiskunnan rakentamisessa.

Toisena keskustan kannalta merkittävimpänä asiana Pekkarinen poimii Sipilän puheesta linjauksen, että keskustan seuraavat pyrinnöt liittyvät sosiaaliturvan uudistamiseen ja keskustan omaan perusturvamalliin.

– Hän ei kertonut, miten me sen teemme. Se jää vielä syksyn aikaiseen konkreettiseen valmisteluun.

Pekkarinen muistuttaa, että huolenpito on historiallisesti keskustan vahvuusaluetta.

Pekkarinen olisi toivonut Sipilän nostavan vahvemmin esiin rajankäynnin markkinavoimien ja julkisen vallan välillä, koska keskusta on ollut kolme vuotta samassa hallituksessa kokoomuksen ja sinisten sekä aluksi perussuomalaistenkin kanssa.

– Missä määrin markkinat saavat ratkaista? Mitä muuta kuin taksit sekä sosiaali- ja terveystoimen jutut? Mitä muuta kuin nyt melkein kaikessa? Mikä on näkemyksemme rajankäynniksi siitä, missä kuitenkin tarvitaan julkisen vallan silmää seuraamaan, että kaikki pysyvät kelkassa mukana. Tätä maailmaa Sipilä ei tuonut esille.

Pekkarisen mukaan alueellisen oikeudenmukaisuuden käsittely jäi ohuehkoksi.

– Suomen kansantuotteessa arvonlisä syntyy täällä eri puolilla Suomea, ei suurissa keskuksissa. Tämän muistaminen ja tähdentäminen olisi voinut olla vahvemmin esillä.

 

Anneli Jäätteenmäki: Politiikka ei ole vain talouslukuja

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki pitää Sipilän puheen merkittävimpinä asioita sitä, että tämä onnistui innostamaan ja vakuuttamaan kuulijansa sekä suuntaamaan katseet tulevaisuuteen.

– Politiikka ei ole vain talouslukuja, vaan pitää innostaa ja vakuuttaa. Ja hän teki sen. Luulen, että ihmiset ovat todella tyytyväisiä tähän puheeseen. Olemme nähneet pääministeri Sipilää. Nyt oli puheenjohtaja Sipilä ja ihmiset täällä tykkäävät puheenjohtaja Sipilästä, sanoo Jäätteenmäki, joka on entinen keskustan puheenjohtaja ja pääministeri.

Jäätteenmäki näkee keskustan tulevaisuuden kannalta merkittävimpinä sisällöllisinä kohtina Sipilän puheessa niitä, joissa käsiteltiin työtä ja työllisyysasteen nostoa.

– Työ ja oikeudenmukaisuus. Olen erittäin tyytyväinen siihen puheeseen. Minusta se oli kympin arvoinen. Ei missään puheessa voi sanoa kaikkea. Hän oli ottanut tärkeimmät mukaan.

 

Timo Laaninen: Pääministerin viitta oli jäänyt syrjemmälle

Keskustan entinen puoluesihteeri Timo Laaninen pitää yhtenä Sipilän lauantaisen puheen merkittävimmistä asioista sitä, että puheessa tuli erittäin vahvasti esiin keskustalainen arvopohja.

– Hän puhui nyt keskustan puheenjohtajana. Pääministerin viitta oli jäänyt syrjemmälle.

Seuraavan vaalikauden isojen hankkeiden läpikäynti oli Laanisen mukaan puheen tärkeintä antia.

– Konkreettisista asioista ehkä sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jota Sipilä vertasi vaikeusasteeltaan sote-uudistukseen, on iso asia.

Laaninen muistuttaa, että Sipilän puheessa tuli esille myös sellaisia asioita, joista puheenjohtajat eivät ole tavanneet puhua puoluekokouksissa.

– Esimerkiksi kotien väkivallasta ei keskustassa hirveästi ole puhuttu.

Mitään keskustan tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita Sipilän tunnin puheesta ei Laanisen mukaan puuttunut.

– Siinä oli pakattu neljä puhetta yhteen kokonaisuuteen ja tuolla kakkaralla hän sai hajotettua puheensa niin, että mielenkiinto säilyi. En keksi asiaa, joka olisi jäänyt puuttumaan ja painotukset olivat aika kohdillaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .