Sipilä peräänkuulutti erilaisuuden kunnioittamista Sovinnonpuheen juhlassa

Kyösti Kallion elämäntyö loi perustaa Suomen yhtenäisyydelle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti erilaisuuden hyväksymistä ja yhteiskunnan vastuuta puhuessaan sisällissodan Sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa.

Sipilä totesi hallituksen tärkeimmän tehtävän olevan kansallisen eheyden ja vakauden turvaamisen. Osana sitä Sipilä peräänkuulutti ihmisten välistä kunnioittamista. Hän viittasi muun muassa sosiaaliseen mediaan, jossa vastakkainasettelu kärjistyy.

– Sen vuoksi meidän päättäjien on taisteltava sen puolesta, että erilaisista arvopohjista huolimatta voimme säilyttää yhdessä päättämiskyvyn kaikissa tilanteissa.

Sipilä huomautti niin ikään, että kansalaisten osallisuuden tunne syntyy yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja kansanvaltaisuudesta sekä vaikutusmahdollisuuksista.

– Suomalaisilla on oikeus odottaa, että kun täyttää tunnollisesti yhteiskunnalliset velvollisuutensa, hänellä on oikeus saada yhteiskunnalta oikeudenmukaista kohtelua, myös turvaa etenkin hädän ja voimattomuuden hetkellä, Sipilä sanoi.

Tilaisuudella muistettiin senaattori Kyösti Kallion Nivalan kirkossa toukokuussa 1918 pitämää puhetta, jossa hän sisällissodan loppuhetkillä korosti yhtenäisyyttä, eheyttä ja sovintoa. Kalliosta tuli sittemmin Suomen neljäs presidentti talvisodan alla.

Myös Sipilä viittasi Kallion elämäntyöhön sovinnonrakentajana.

– Kallion sovintopuhetta voi pitää itsenäisen Suomen merkittävimpänä valtiollisena puheena, tienviitoituksena, joka on toiminut valtionjohdon yhteiskuntamoraalisena ohjenuorana vuosikymmenten läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Yksi otettu kiinni Helsingin Hietalahden ampumisesta – silminnäkijät: Kuului kolme laukausta ja "raksavaatteisiin" pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Karstulan Kimingillä rokataan Beatlesia – Jimi Nikkinen esiintyy Uittokalliorockissa lauantaina

Äänekosken puistopiknikillä kuullaan musiikkia jazzista rappiin – Tuuletar ja Grind 3 esiintyvät

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.