Sipilä puhui Ranskan Macronin kanssa rahaliitto Emun kehittämisestä – puhelinkeskustelu käytiin Macronin aloitteesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli maanantaina puhelimitse Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa, kertoo valtioneuvoston kanslia. Keskustelu käytiin Macronin aloitteesta, ja se painottui erityisesti Euroopan talous- ja rahaliitto Emun kehittämiseen.

Macron on voimakkaasti ajanut oman yhteisen budjetin perustamista euroalueelle. Viime viikolla aloite nytkähti eteenpäin, kun Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel pääsivät yhteisymmärrykseen investointeihin keskittyvästä eurobudjetista, joka otettaisiin käyttöön vuonna 2021.

Kahdeksan pohjoisen maan ryhmä, johon myös Suomi kuuluu, vaati aiemmin tänä vuonna, että kunnianhimoisemmat euroalueen uudistukset jätetään myöhemmäksi. Ryhmän mukaan ensin pitäisi keskittyä pankkiunionin viimeistelyyn, budjettisääntöjen noudattamiseen ja Euroopan vakausmekanismin uudistamiseen Euroopan valuuttarahastoksi.

Sipilä ja Macron puhuivat myös Brysselissä torstaina ja perjantaina järjestettävän EU-huippukokouksen aiheista. Lisäksi puhelinkeskustelu sivusi sunnuntaina pidetyn EU-maiden johtajien epävirallisen kokouksen sisältöä.

Sunnuntaina 16 EU-johtajaa yrittivät ratkoa umpisolmuun ajautunutta turvapaikkakiistaa. Kokouksessa Saksa ehdotti muille EU-maille, että turvapaikanhakijoiden liikkumista EU:n sisällä rajoitettaisiin kahden- tai kolmenvälisin sopimuksin.

Sipilä sanoo tiedotteessa, että loppuviikon huippukokous on asiasisällöltään hyvin painava.

–  Nämä ennakkoon käydyt neuvottelut Eurooppa-neuvoston kollegojen kanssa edesauttavat yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytymistä sekä totta kai varmistavat sen, että myös omat painopisteemme ja tavoitteemme tulevat kuulluksi, Sipilä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

Yli 3 000 päihde- ja mielenterveyspotilaan hoito siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungille Jyväskylässä: Potilailla hätä palveluiden jatkuvuudesta kaupungin taloustilanteessa

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Ambulanssin navigaattori on ajattanut jo kahdesti harhaan etsiessään aivoverenvuodon saaneen Jori Ijäksen asuntoa – mikä eteen, kun hätätapauksessa apu ei löydäkään paikalle?

Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Osa yrityksistä soittaa yhä taustamusiikkia luvatta – ravintolat ovat tunnollisimpia maksajia

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.