Sipilä selittää maahanmuuttopuheitaan ja perää maltillista keskustelua

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selittää arvostelua herättänyttä lausuntoaan maahanmuuttajista. Sipilä kirjoittaa nyt kolumnissaan, että suurimmalla osalla Eurooppaan tulleista ei ollut perusteita saada turvapaikkaa.

Sipilä viittaa Suomen osalta Maahanmuuttoviraston tilastoihin vuosilta 2015–2017, joiden mukaan noin kolmannes sai myönteisen päätöksen. Eurooppaan tulleista osuus oli 44 prosenttia. Kaikkiin näinä vuosina tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemuksiin ei tosin ole vielä saatu ratkaisua.

Sipilä sanoi viikonlopun Ykkösaamu-haastattelussa, että suurin osa Suomeen vuosina 2015–2016 tulleista maahanmuuttajista ei paennut sotaa tai vainoa.

Sipilä huomauttaa, että turvapaikkajärjestelmän tehtävänä on auttaa ihmisiä, jotka ovat hädänalaisessa asemassa.

–  Sodan ja vainon lisäksi sellainen voi olla myös toive paremmista elämän edellytyksistä jossain muualla, joka on hyvin ymmärrettävää, Sipilä kirjoittaa.

Elintasoero vetää Eurooppaan

Pääministerin mukaan on rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta muun muassa Afrikassa. Siellä ilmastonmuutos ja konfliktit tekevät elinolot entistä vaikeammiksi, samalla kun väestönkasvu jatkuu voimakkaana.

–  Ihmisiä on autettava lähempänä kotiaan, ja ilmastonmuutoksen vastaiseen torjuntaan on panostettava enemmän.

Koska työperäistä maahanmuuttoa samalla kuitenkin tarvitaan Suomessa ja Euroopassa, pitää löytää keinoja ja kanavia hallittuun tulemiseen.

–  Hallitsemattomana maahantulo kuitenkin heikentää turvallisuudentunnetta ja on omiaan lisäämään muukalaisvastaisuutta. Ihmisten huolet ovat aina aitoja, Sipilä muotoilee.

Sipilän mukaan on selvää, että Suomessa pitää vahvistaa moni-ilmeisyyden hyväksyntää eikä rasismille saa antaa tilaa.

–  Tähän kaikkeen tarvitaan johdonmukaista politiikkaa, mutta ennen kaikkea maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.