Sipilä siirtää ministeripohdinnat kuntavaalien yli

Työn uuvuttama Jari Lindström jäi yli viikoksi sairauslomalle.

Päätökset ministerinsalkkujen mahdollisesta lisäämisestä lykätään kuntavaalien yli. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle Brysselissä, että hallituspuolueet keskustelevat asiasta kehysriihessä, joka pidetään huhtikuun lopussa.

Sipilän mielestä keskustelu on lähtenyt irti alkuperäisestä huolesta, joka koski oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) kohtuutonta työtaakkaa. Lindström jäi perjantaina yli viikoksi sairauslomalle. Lindströmille määrättiin lepoa muun muassa korkean verenpaineen takia, joka on estänyt häntä nukkumasta.

– Siihen pitää löytyä ratkaisu. Mitään muuta tarvetta mihinkään muihin operaatioihin en näe, Sipilä sanoi.

Sipilä on pohtinut ratkaisuksi sitä, että jokainen puolue saisi jakaa yhdistelmäsalkkunsa, tai että oikeusministeriksi nimitettäisiin puolueeton henkilö, jolloin puolueiden välinen tasapaino säilyisi ennallaan.

 

Kokoomuslaiset jaksavat kantaa salkkujaan

 

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja kokoomuksen muut ministerit eivät innostuneet salkkujen jakamisesta. Orpon mukaan kokoomus on valmis keskustelemaan, jos Sipilä tekee ehdotuksen.

– Kokoomuksen ministeriryhmä pystyy hoitamaan omat vastuunsa ja omat salkkunsa. Meillä ei ole tarpeita, mutta kun on ollut esillä joidenkin ministerien jaksaminen ja työtaakka, pitää tietenkin olla valmis keskustelemaan.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen totesi, ettei ministerien määrän lisääminen välttämättä ole ratkaisu.

– Vaikka ministereitä olisi 25, niin jokainen saisi kalenterinsa kolminkertaisesti täytettyä, Mykkänen sanoi.

Sisäministeri Paula Risikko kummasteli pääministerin näkemysten muutosta.

– Vielä kaksi viikkoa sitten hän sanoi, että tällä joukkueella mennään. Nyt yhtäkkiä ollaan tässä tilanteessa. Vähän hankala juttu. Outo, Risikko sanoi.

 

Tiilikainen: Toimenkuva on työteliäs mutta palkitseva

 

Etelä-Koreassa matkaileva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi STT:lle, että hänen yhdistelmäsalkkunsa on ollut palkitseva, vaikka työteliäs onkin. Hän ei ryhtynyt valikoimaan, ovatko maatalous- vai ympäristöasiat hänelle läheisempiä.

– Ministerinsalkkuihin ei pidä rakastua. Ministerien tehtävät ovat aina määräaikaisia.

Tiilikaisen mukaan häntä on työssä auttanut paljon se, että hän tunsi alan ihmisiä jo ennestään.

 

Soini viihtyy ministerinä

 

Lindströmin työtaakan lisäksi salkkupuheiden taustalla on ulkoministeri Timo Soinin (ps.) halu jatkaa nykyisessä tehtävässään. Soini jättää perussuomalaisten puheenjohtajuuden kesäkuussa, mutta on tehnyt selväksi haluavansa jatkaa siitä huolimatta ministerinä. Uudelle puheenjohtajalle pitäisi näin ollen raivata tilaa hallitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.