Sipilä siirtolaisten käsittelykeskuksista: YK:n pakolaisjärjestön mukanaolo tärkeää

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan EU-johtajat jatkavat keskustelua siirtolaisten käsittelykeskuksista torstaina huippukokouksessa.

Keskuksissa autettaisiin mereltä pelastettuja ja käsiteltäisiin heidän asiansa keskitetysti. Turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät etenemään Eurooppaan, kun taas muut palautettaisiin. Sipilä itse käyttää keskuksista nimeä maihinnousukeskus.

Siitä ei ole vielä päätöstä, perustettaisiinko keskuksia EU:n sisä- vai ulkopuolelle.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on Sipilän mukaan valmis auttamaan perustamisessa, mitä on pidetty tärkeänä, jotta leirien olosuhteet varmistetaan.

– Tätä itsekin korostin omassa puheenvuorossani, että ihmisoikeuksia täytyy kunnioittaa ja olosuhteiden pitää olla kunnollisia, jos tähän suuntaan mennään, Sipilä kertoi Brysselissä sunnuntaina.

Iso joukko EU-johtajia oli sunnuntaina koolla etsimässä ratkaisua jumittavaan kiistaan maahanmuutosta. Varsinkin Italian ja Saksan sisäinen paine on johtanut siihen, että turvapaikkajärjestelmän uudistamisessa yritetään päästä eteenpäin.

Suomen on määrä päättää kantansa käsittelykeskuksiin tiistaina EU-ministerivaliokunnassa.

– Uskon, että niiden kanssa voidaan edetä kunhan se saa sellaisen muodon, jonka kaikki hyväksyvät.

Mereltä pelastettujen auttaminen käsittelykeskuksissa on Sipilän mukaan vain osaratkaisu.

Kiintiöpakolaisjärjestelmän laajentaminen, mitä Suomi on ajanut pitkän tähtäimen ratkaisuksi, kerää Sipilän mukaan kannatusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .