Sipilä tuomitsee väkivallan, vihapuheen ja rasismin

Pääministerin Sipilä sanoo, että on myös syytä selvittää, onko lainsäädäntömme ajan tasalla vihapuheisiin ja -tekoihin puuttumiseksi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsee blogissaan väkivallan, rasismin ja vihapuheen kaikissa muodoissaan. Hän pitää erittäin hyvänä, että sisäministeri Paula Risikko (kok.) on päättänyt kartoittaa uudelleen väkivaltaisten järjestöjen laillisuuden.

– Viime viikkoina on tapahtunut väkivallantekoja, jotka huolestuttavat laajalti ihmisiä ja heikentävät turvallisuudentunnettamme. Poliisi tutkii sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen tapausta. Omasta ja koko hallituksen puolesta haluan esittää osanoton omaisten ja läheisten suruun, Sipilä kirjoittaa.

Hänen mukaansa on myös syytä selvittää, onko lainsäädäntömme ajan tasalla vihapuheisiin ja -tekoihin puuttumiseksi. Erityisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa keskustelu helposti karkaa käsistä. Puhekin on teko, hän korostaa.

Sipilä huomauttaa, että keskustelu myös maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista jatkuu, ja viime päivinä siihen on tullut vakava lisäsävy.

– Nyt on pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Meistä jokainen voi pohtia, mitä itse voi tehdä sen hyväksi, että vainoa ja sotaa pakenevien ihmisten kotoutuminen Suomeen helpottuu.

Orpo kiellon kannalla

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä väkivaltaiset äärijärjestöt pitäisi kieltää. Hän kertoi Ylelle, että poliisin on syytä käydä tarkasti läpi tapahtumat uusnatsien mielenosoituksessa Helsingissä.

– Jos löytyy keinot kieltää väkivaltaa käyttävien poliittisten järjestöjen toiminta, kannatan sitä, Orpo sanoi.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan väkivalta on väärin.

– Viime päivien tapahtumat sekä Otanmäessä että Helsingissä ovat yksiselitteisesti väärin. Minun ja perussuomalaisten mielestä, Soini kirjoittaa blogissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuolleen Jimin ystävä: Tapahtumat alkoi sylkäisyeleestä – "Puskista tuli lentopotku, joka osui häntä rintaan"

Orpo Ylellä: Väkivaltaiset äärijärjestöt pitäisi kieltää

Poliisi: Vastarintaliikkeen katutapahtuma oli muuta kuin ilmoitettua lehtisten jakelua

Poliisi käy läpi Asema-aukion valvontakameroiden kuvamateriaalia – epäilty vangittava huomenna

HS: Asema-aukion pahoinpitelijän epäillään potkaisseen uhria rintaan