Sipilä vastatoimista Venäjälle: Vaatii vakavan harkintaprosessin

"Päättäjien kynnys osallistua jalkapallokisoihin nousee"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ota vielä kantaa siihen, tarttuisiko Suomi Britannian mahdolliseen pyyntöön karkottaa venäläisvakoojia vastatoimena Salisburyn hermomyrkkyiskulle. Guardianin mukaan Britannian pääministeri Theresa May on esittämässä pyynnön tänään EU-johtajille Brysselissä.

Sipilä sanoo STT:lle, että jatkotoimet vaativat vakavan harkintaprosessin.

Sipilän mukaan hän haluaa kuulla Maytä ennen kuin ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

– Tapahtumat on tuomittu, se on selvä asia Suomessa kuin EU:ssakin. Siitä ei ole epäselvyyttä, mutta siihen mitkä ovat jatkotoimet, on eri maissa hyvin erilaiset tilanteet, Sipilä vastasi STT:lle ennen huippukokousta.

Tiettävästi ainakin Kreikka on suhtautunut uusiin vastatoimiin kriittisesti.

Britannian pääministeri tapaa erikseen Pohjoismaiden ja Baltian johtoa ennen huippukokousta. Sipilä sanoi odottavansa, että May kertoo maan mahdollisista toiveista tänään EU-johtajille.

Britannia on karkottanut 23 venäläistä diplomaattia vastatoimena entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin murhayrityksestä Salisburyssa maaliskuun alussa. Karkotettujen henkilöiden uskotaan vakoilleen Venäjälle.

Uusien pakotteiden aika voi Sipilän mukaan olla vasta "juridisen prosessin jälkeen". Vastuulliset tahot tai henkilöt pitää saada aukottomasti selville, sillä pakotepäätösten pitää kestää tarvittaessa oikeudessa.

– Ne eivät ole olleet missään keskusteluissakaan, koska kaikki tietävät juridisen prosessin, Sipilä kertoo.

Osallistuminen jalkapallokisoihin harkintaan

Sipilä ottaa Venäjän vastaisiin toimiin kantaa vielä varovasti, koska Britannia ei ole esittänyt virallista pyyntöä.

Sen Sipilä sanoo kuitenkin suoraan, että kynnys suomalaispäättäjien osallistumiseen Venäjän jalkapallon MM-kisoihin on nousemassa.

– Prosessi ehtii siihen mennessä varmasti pidemmälle. Jos tilanne osoittautuu sellaiseksi kuin britit sanovat, kyllä se jonkunmoisen kynnyksen takana kyllä on, Sipilä vastaa kysymykseen suomalaispäättäjien osallistumisesta. 

Kisat järjestetään tänä kesänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

Yön uutiskooste: HS:n gallupin mukaan suomalaiset ennätystyytyväisiä hallitukseen, hyttyskesä alkaa pohjoisessa rytinällä

Raskaan sarjan käsidesin juojista työssäkäyviin jyväskyläläisiin perheenisiin ja -äiteihin: Kyllönmäen selviämisasemalla satoja asiakkaita ja yli tuhat käyntiä ensimmäisenä vuonna

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

Miten käy vaatimuksille avohakkuiden kiellosta? Anne Kalmari kriittisenä kansalaisaloitteelle: "Luonnon kannalta se olisi negatiivinen asia"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen

Näillä numeroilla rysähti Loton päävoitto – Kaikki isot voitot samaan kaupunkiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.