Sipilän Intian-matkasta ja Chempoliksesta tehty yhteensä 13 kantelua

Oikeuskanslerille on tehty kaksi Fortumin sijoituksiin liittyvää kantelua.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Intian-matkasta on tehty oikeuskanslerille kuusi kantelua. Vireillä on myös kaksi kantelua, jotka koskevat valtionyhtiö Fortumin sijoituksia teknologiayhtiö Chempolikseen, Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan. Eduskunnan oikeusasiamiehellä taas on käsittelyssä Sipilästä viisi kantelua, jotka liittyvät Chempolikseen.

Esittelijäneuvos Pasi Pölönen oikeusasiamiehen toimistosta sanoo, että vielä ei ole tehty päätöstä, käsitteleekö Chempolikseen liittyvät kantelut lopulta oikeusasiamies vai oikeuskansleri.

Intian-matka nousi esille tällä viikolla, kun Iltalehti kertoi Sipilän edistäneen vierailulla lastensa osittain omistaman Chempoliksen liiketoimia. Yle kertoi Fortumin sijoittaneen yhtiöön viime syksynä yli kuusi miljoonaa.

Terrafame-päätös ehkä jo tammikuussa

Lisäksi Sipilästä on oikeusasiamiehellä käsittelyssä yhteensä 22 kantelua, jotka liittyvät Terrafameen. Pölönen sanoo, että esittelijän näkökulmasta tarvittavat selvitykset nyt hankittu. Ratkaisu kanteluihin saadaan mahdollisesti tammikuun aikana, Pölönen arvioi.

Sipilä täydensi tällä viikolla vastaustaan oikeusasiamiehelle Terrafame-asiassa. Vastauksensa mukaan Sipilä ei osannut epäillä Kansan Uutisten sähköpostikysymyksestä, että Katera Steel olisi saanut tilauksen Terrafamelta.

Vastaus poikkeaa jonkin verran hänen aiemmasta lausunnostaan. Sipilä kirjoitti joulukuisessa lausunnossa, että "sain ensimmäisen kerran tiedon Terrafamen ja Katera Steelin mahdollisesta yhteistyöstä, kun Kansan Uutisten toimittaja 17.11. kysyi suhteestani Katera Steeliin". Tämänviikkoinen lausunto oli Sipilän kolmas lausunto asiassa.

Ylestä kaksi kantelua oikeuskanslerille

Oikeuskanslerille on tehty 11 kantelua, jotka liittyvät Sipilän menettelyyn Yleisradion kanssa. Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, että Sipilälle on lähetetty kanteluihin liittyen kuulemiskirje, johon Sipilän on määrä vastata 17. helmikuuta mennessä.

Suomen Kuvalehti kertoi loppuvuodesta, että Sipilä vaiensi Ylen Terrafame-uutisoinnin. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti antaneensa ulkopuolisten ohjailla journalismia.

Terrafame-jupakkaan liittyen myös Yleisradioista on tehty kaksi kantelua oikeuskanslerille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilän lasten osittain omistaman Chempoliksen Intian biojalostamohankkeessa vielä monta vaihetta edessä