Sipilän mukaan säästökitinästä pitää päästä eteenpäin

Hallitusta arvosteltiin lupausten pettämisestä, kun hallitusohjelmaa käsiteltiin ensimmäisen kerran eduskunnassa tänään.

Oppositio kritisoi voimakkaasti sitä, että hallituspuolueet lupasivat ennen vaaleja olla leikkaamatta koulutuksesta. SDP:n entinen opetusministeri Jukka Gustafsson kaivoi taskustaan kuvan pääministeri Juha Sipilästä, jossa tämä kyltillään lupaa olla leikkaamatta koulutuksesta.

- Tämä on petettyjen vaalilupausten maailmanennätys, Gustafsson huudahti.

Viiltävimmin hallitusta arvosteli vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, jonka mielestä hallitus on unohtanut kristillisen lähimmäisenrakkauden, kun se kohdistaa leikkaukset kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Hallitus jättää muun muassa nostamatta sosiaalietuuksia indeksin mukaan.

- Kuinka te kehtaatte, Arhinmäki lasketteli ja sai vastauksen eduskunnan istuntosalista:

- Ja kyllähän te kehtaatte, oppositioedustajat huudahtivat.

Sama lausahdus kuultiin viime vaalikaudella perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin suusta.

Sipilä joutui pahoittelemaan

Pääministeri Juha Sipilä vastaili opposition syytöksiin korostetun rauhallisesti edustajia nimeltä mainiten. Istuntosalissa on tapana kutsua edustajia sukunimeltä, mutta perussuomalaisten Sampo Terho oli Sipilälle Sampo vain.

Sipilä erehtyi moittimaan säästöjen arvostelijoita kitinästä, mikä kiihdytti kansanedustajia entisestään.

- Säästöjen kitinästä pitää päästä eteenpäin keskusteluun uudistuksista, Sipilä sanoi.

Myöhemmin hän pahoitteli sanan käyttöä. Hyväosaiset ovat hänen mukaansa muita vähemmän talkoissa mukana, koska he eivät saa etuuksia. Veroastetta taas ei haluta nostaa, koska se heikentäisi kilpailukykyä.

Tuoreet oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliito, RKP ja kristillisdemokraatit suomivat myös sitä, että hallitus kiristää työmarkkinajärjestöjä yhteiskuntasopimukseen, jolla heikennetään työntekijöiden asemaa.

Eduskunnan väistötilat Sibelius-Akatemiassa testattiin nyt ensikertaa toden teolla. Kipakat välihuudot sekoittuivat vähän väliä epäselväksi mölinäksi ja puheenvuoroista ei tahtonut aina saada selvää. Puhemies Maria Lohela (ps.) käytti kollegoineen ensimmäisessä istunnossa puhemiehen nuijaa säästeliäästi.

Myös pääministeri Sipilän mukaan keskustelua oli aika ajoin vaikeaa seurata.

- Kansanedustajien arvokas käyttäytyminen korostuu, Sipilä evästi nelivuotistaan aloittavaa eduskuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.