Sipilän uudenvuoden tervehdyksestä levisi Unkarin mediassa virheellisiä tulkintoja – suurlähetystö ryhtyi toimiin

Suomen Unkarin-suurlähetystö on puuttunut Unkarin mediassa virheellisesti tulkittuihin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoihin. Virheelliset väitteet liittyvät mitä ilmeisimmin Sipilän uudenvuoden tervehdykseen.

Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri kertoi STT:lle lauantaina, että suurlähetystö toimi pikaisesti havaitessaan virheelliset väitteet perjantaina.

–  Heti kun saimme tietää, että joissain medioissa Unkarissa on esiintynyt täysin vääriä tulkintoja pääministeri Sipilän puheesta, toimitimme näihin medioihin unkarinkieliset käännökset puheesta, Virri kertoo.

Suurlähetystö myös jakoi käännetyn puheen nettisivullaan ja Facebookissa.

Sosiaalisessa mediassa virheellisesti tulkitut Sipilän kommentit nosti esille Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius. Sipilän lausunnot kääntyivät muun muassa raiskauksiin syyllistyneiden puolusteluksi.

Lähetystön tietojen mukaan väärät tulkinnat Sipilän tervehdyksestä lähtivät mitä ilmeisimmin liikkeelle oikeistoradikaalilta 888.hu-sivustolta, joka torstai-iltana oli julkaissut väitteitä ja lausumia Sipilän tervehdyksestä.

Tulkinnat esillä myös Unkarin yleisradion lähetyksessä

Sivuston tulkinnat nousivat niin ikään esille perjantai-aamuna Unkarin yleisradion Kossuth Radion lähetyksessä, kun haastateltavana oli Nezöpont-instituutin analyytikko ja maahanmuutonvastustajana tunnettu Georg Spöttle. Instituutti on pääministeripuolue Fideszin ajatushautomo. Lähetyksessä Spöttle muun muassa sanoi, että vaihtaisi pääministerin (Sipilän) saman tien kansan nimissä.

Suurlähettiläs Virri kertoo, että ainakaan toistaiseksi ei ole havaittu, että virheelliset tulkinnat olisivat levinneet laajemmalle Unkarin mediassa. Suurlähetystön lisäksi virheellisiä väitteitä ampui alas heti tuoreeltaan myös unkarilainen Index-sivusto, Virri kertoo.

Suurlähettilään mukaan ei ole tavatonta, että ulkomaalaistenkin politiikkojen lausunnot joutuvat kyseenalaisten medioiden hampaisiin Unkarissa.

Virheelliset väitteet liittyvät mitä ilmeisimmin Sipilän uudenvuoden tervehdykseen, jossa Sipilä vetosi, että Oulussa tapahtuneita epäiltyjä rikoksia ei käytettäisi vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Sipilä muistutti, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen.

Sipilä viittasi uudenvuoden tervehdyksessään Oulussa tutkittaviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Valtioneuvoston kanslian viestinnästä kerrottiin STT:lle lauantai-iltana, että Unkarin mediassa levinneistä tulkinnoista ollaan tietoisia ja että suurlähetystö on hoitanut asiaa. Lomalla oleva Sipilä ei ainakaan tällä hetkellä kommentoi asiaa, viestinnästä kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lukio syttyi tuleen Salossa

Jyväskyläläislähtöisen sukellusopettaja Antin Thaimaan-reissu keskeytyi – kuumemittaukset lentokentällä eivät juuri herättäneet luottamusta paristakin eri syystä

Törkeä eläinsuojelurikos Konnevedellä – Pariskunnalle pysyvät kaikkia eläimiä koskevat eläintenpitokiellot: "Taloudellinen motiivi eläinten asianmukaisen hoitamisen kustannuksella"

Keväinen sää houkuttelee monet ulkoilemaan – asiantuntija painottaa ikäihmisille annettujen ohjeiden tärkeyttä

Mittava velkataakka ei pelota asiantuntijoita – professori arvioi Suomen aseman lainamarkkinoilla hyväksi

Käräjäoikeus hylkäsi perussuomalaisten Mäenpään ja päätoimittajien syytteet

Jo kahdeksan kuollut koronavirukseen hoivakodissa Kiuruvedellä

Jyväskylän Liikenteen kuljettajille kaavaillaan kasvoja suojaavaa pleksiä – Toimitusjohtaja: "Yksinkertainen, edullinen eikä tarvitse tehdä rakennemuutoksia linja-autoihin"

Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia

Hattulassa mitattiin peräti 17,5 astetta, koskaan aiemmin huhtikuun tässä vaiheessa ei ole ollut tällaisia lukemia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.