Sipilän uudenvuoden tervehdyksestä levisi Unkarin mediassa virheellisiä tulkintoja – suurlähetystö ryhtyi toimiin

Suomen Unkarin-suurlähetystö on puuttunut Unkarin mediassa virheellisesti tulkittuihin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoihin. Virheelliset väitteet liittyvät mitä ilmeisimmin Sipilän uudenvuoden tervehdykseen.

Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri kertoi STT:lle lauantaina, että suurlähetystö toimi pikaisesti havaitessaan virheelliset väitteet perjantaina.

–  Heti kun saimme tietää, että joissain medioissa Unkarissa on esiintynyt täysin vääriä tulkintoja pääministeri Sipilän puheesta, toimitimme näihin medioihin unkarinkieliset käännökset puheesta, Virri kertoo.

Suurlähetystö myös jakoi käännetyn puheen nettisivullaan ja Facebookissa.

Sosiaalisessa mediassa virheellisesti tulkitut Sipilän kommentit nosti esille Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius. Sipilän lausunnot kääntyivät muun muassa raiskauksiin syyllistyneiden puolusteluksi.

Lähetystön tietojen mukaan väärät tulkinnat Sipilän tervehdyksestä lähtivät mitä ilmeisimmin liikkeelle oikeistoradikaalilta 888.hu-sivustolta, joka torstai-iltana oli julkaissut väitteitä ja lausumia Sipilän tervehdyksestä.

Tulkinnat esillä myös Unkarin yleisradion lähetyksessä

Sivuston tulkinnat nousivat niin ikään esille perjantai-aamuna Unkarin yleisradion Kossuth Radion lähetyksessä, kun haastateltavana oli Nezöpont-instituutin analyytikko ja maahanmuutonvastustajana tunnettu Georg Spöttle. Instituutti on pääministeripuolue Fideszin ajatushautomo. Lähetyksessä Spöttle muun muassa sanoi, että vaihtaisi pääministerin (Sipilän) saman tien kansan nimissä.

Suurlähettiläs Virri kertoo, että ainakaan toistaiseksi ei ole havaittu, että virheelliset tulkinnat olisivat levinneet laajemmalle Unkarin mediassa. Suurlähetystön lisäksi virheellisiä väitteitä ampui alas heti tuoreeltaan myös unkarilainen Index-sivusto, Virri kertoo.

Suurlähettilään mukaan ei ole tavatonta, että ulkomaalaistenkin politiikkojen lausunnot joutuvat kyseenalaisten medioiden hampaisiin Unkarissa.

Virheelliset väitteet liittyvät mitä ilmeisimmin Sipilän uudenvuoden tervehdykseen, jossa Sipilä vetosi, että Oulussa tapahtuneita epäiltyjä rikoksia ei käytettäisi vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Sipilä muistutti, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen.

Sipilä viittasi uudenvuoden tervehdyksessään Oulussa tutkittaviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Valtioneuvoston kanslian viestinnästä kerrottiin STT:lle lauantai-iltana, että Unkarin mediassa levinneistä tulkinnoista ollaan tietoisia ja että suurlähetystö on hoitanut asiaa. Lomalla oleva Sipilä ei ainakaan tällä hetkellä kommentoi asiaa, viestinnästä kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: SDP:n pääministeriehdokas selviää tänään, Pohjois-Korea teki "tärkeän kokeen", tänään vietetään suomalaisen musiikin päivää

KSML-reportaasi Brysselistä: Teuvo Hakkarainen soitti toimittajalle humalassa ja saapui työpaikalleen myöhässä – "Osaan tehdä käsilläni vaikka mitä, mutta olen täällä puhumassa paskaa"

12 suurimmasta kaupungista kolme nostaa veroprosenttejaan – keskipalkkainen maksaa ensi vuonna kunnallisveroa tonnin enemmän Kouvolassa kuin Helsingissä

Lännen Media: Suomen vankiloihin on tulossa jengiosastot

Kasvavat kaupungit tarvitsevat lisää vettä – varsinkin Oulussa ja Pirkanmaalla

Jouluperinteistä pidetään sitkeästi kiinni, mutta moni myös pakenee niitä ulkomaille

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää

Tänään selviävät SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas ja puolueen muiden ministeriehdokkaiden nimet

Parikymppinen mies ampui itsensä Lappeenrannan Kansalaistorilla

Hankasalmen uudella kuunteluasemalla yritetään selvittää revontuliin liittyvää sitkeää mysteeriä – "Sieltä voi paljastua yhtä sun toista, vaikka jotain yllätyksiä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.