Sirkka-Liisa Anttila: Kotihoidontuki ei jätä naisia kotiin – koulutusta vastaavaa työtä ei vain löydy

Keskustan kansanedustajat muistuttavat, että naisten asemassa on edelleen parannettavaa Suomessa.

Keskustan kansanedustajan Sirkka-Liisa Anttilan mukaan naisten on edelleen vaikeaa sovittaa työelämää ja perhe-elämää yhteen.

Syynä tähän on muun muassa kokoaikaisten työsuhteiden suosiminen, vaikka työaikojen joustaminen olisi erityisen tärkeää ruuhkavuosia elävällä perheelle. Anttila huomauttaa, että työssäkäyvien naisten osuus on Ruotsissa Suomea korkeampi juuri osa-aikatyön ansiosta. Joustoa on lisättävä, ja se on ulotettava myös vanhempien omaishoitajiin, Anttila vaati puheessaan Keski-Suomen Keskustanaisten 70-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Anttilan mukaan on myös väärin syyttää kotihoidontukea naisten pätkätöistä tai työttömyydestä.

– Suurin ongelma meillä Suomessa on, ettei koulutusta vastaavaa työtä tahdo löytyä. Naiset ovat nykyään korkeasti koulutettuja ja heillä on paljon osaamista työmarkkinoillamme. Kotihoidontuki ei ole syy naisten työttömyyteen vaan se, ettei sopivia töitä ensinkään ole, Anttila sanoo.

Yhteiskunnan tehtävänä puolestaan on varmistaa, että vanhemmilla on mahdollisuus valita lapsilleen omasta mielestään sopivin hoitovaihtoehto. Anttilan mukaan politiikalla ei pidä puuttua perheiden arkeen ja valintoihin.

Anttilan mukaan esimerkiksi naisten työnantajille hallitusohjelman mukaan maksettava 2 500 euron korvaus perhevapaista on merkittävä vastaantulo yhteiskunnalta, mutta tekemistä on silti vielä jäljellä.

– Samapalkkaisuuden edistämisessä olemme kuitenkin monista hyvistä pyrkimyksistä huolimatta onnistuneet kaikkein heikoimmin. Meillä on edelleen naisen euro 82 senttiä, Samapalkkaisuuden edistämiseksi tarvitaan myös toimia työmarkkinapöydissä, Anttila katsoo.

–  Korjattavaa on sekä yhteiskunnan rakenteissa, että asenteissa.

Katainen: Naisille taloudellista valtaa

Anttilan kanssa samoilla linjoilla on myös keskustan naisjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen.

Naisten ja miesten palkkaerot ovat edelleen "valitettava suuria", Katainen sanoi puheessaan Pohjois-Karjalassa, mutta erityinen häpeäpilkku löytyy naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

– Suomessa on edelleen vaikea asenneongelma naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen. Ajattelen niin, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ ehkäisee kaikkea perheväkivaltaa. Kyse on siitä, että tartutaan yleisimpään väkivallan muotoon ja levitetään samalla ilmapiiriä siitä, että minkäänlainen väkivalta ei ole sallittua, Katainen sanoi.

Kataisen mukaan naisia on saatava mukaan lukumäärällisesti tasa-arvoinen määrä yhteiskunnallisen päätöksenteon kaikille portaille.

Hänen mukaansa tasa-arvotyön kannalta erityisen tärkeää olisi kuitenkin lisätä naisten määrää taloudellista valtaa sisältävissä tehtävissä.

– En edusta itse vahvaa mielipidettä naiskiintiöistä esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallituksissa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että naisten päätösvaltaa taloudellisissa kysymyksissä on tavalla tai toisella saatava lisättyä myös Suomessa. Se on meidän aikamme tasa-arvotehtävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.