Sisä-Suomen Lehti: Superlehmä Veera on säyseä satatonnari

Äänekoskelaisesta navetasta löytyy Sisä-Suomen Lehden mukaan varsinainen superlehmä. Veera on poikinut 9 kertaa, kun keskimäärin lehmälle tulee 2,3 poikimista. Lisäksi se on ehtinyt lypsää yli 100 000 kiloa maitoa.

Tämä rauhaa rakastava naisolento viihtyy myös ruuan ääressä. Lehti kertoo, että päivässä Veera puleltaa 10,5 kiloa tilan omaa vehnä-kaura-ohra -seosta, 5 kiloa rypsirouhetta, 800 grammaa energiarehua ja 210 grammaa kivennäisiä. Nämä kaikki se saa tietokoneohjatulta robotilta.

Sen ohessa Veera saa pupeltaa vapaasti säilörehua, ja sitä se sisäistää arviolta 50 kiloa päivässä. Lisäksi palanpainikkeena vettä kuluu 150 litraa.

Näillä eväillä Veera pystyy päivittäisiin ihmeisiin eli jopa 50 kilon päivälypsyihin. Se on myös ikäisekseen nuorekas. Rantalan tilan karja lukeutuu Suomen parhaimpiin tuotosseurantakarjoihin. Veera on tilan historian toinen satatonnari.

Veeran synnyttämät sonnivasikat ovat menneet kasvatukseen äänekoskelaiselle lihatilalle, mutta kaikki neljä tytärtä ovat jääneet kotitilalle. Tilan isäntä Ari Rantanen kertoo, että Veera on aika lähtemään pihalle. Saa olla vapaana pihatossa sisällä, mutta viihtyy paremmin omassa parressaan. Kesät kuluvat ulkona laitumella.

Huippulehmä ymmärtää myös puhetta. Se nousee käskystä ylös makuuta. Lehmän 11-vuotissynttärit vietetään 3. elokuuta. Vasikkarehu on Veeran karkkia, joten eiköhän synttärilahja ole ennakoitavissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .