Sisä-Suomen poliisi tyytyväinen Jyväskylän raiskausrikosten selvitysprosenttiin

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että rikostilastojen perusteella raiskausten selvittämisprosenteissa on suuria eroja kaupunkien välillä.

Lehden mukaan poliisi on viime vuosina selvittänyt suurista kaupungeista parhaiten raiskausrikoksia Oulussa, jossa poliisin kirjaamista raiskauksista ja törkeistä raiskauksista selvisi 85,4 prosenttia vuosina 2014–2016. Toiseksi paras selvitysprosentti oli Jyväskylässä, 84,3.

Kymmenestä suurimmasta kaupungista huonoin selvitysprosentti oli Lahdessa, jossa poliisi selvitti vain 49,3 prosenttia raiskausrikoksista.

Koko maassa paikallispoliisit selvittivät vuosina 2014–2016 keskimäärin 67,9 prosenttia poliisin tietoon tulleista raiskauksista ja törkeistä raiskauksista.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoi Helsingin Sanomille pitävänsä raiskausrikosten selvitysprosentteja yleisesti ottaen varsin hyvinä.

Miksi Jyväskylä menestyi hyvin?

Sisä-Suomen poliisilaitoksen johdossa ollaan tyytyväisiä tuoreisiin tilastoihin. Rikosylikomisario Ilkka Laasasen mukaan toiminta poliisilaitoksella on erittäin hyvässä kunnossa.

– Organisaatio on toimii hyvin yhteen ja porukka tekee hyvää työtä jokaisella osa-alueella. Se selittää tilastoja, hän sanoo.

Laasanen sanoo, että Sisä-Suomen poliisilaitoksessa on tehty pitkään hyvää tulosta kaikkien rikoslajien osalta, ei vain raiskauksien.

– Jyväskylä pärjää poliisilaitosten vertailussa erittäin hyvin kaikilla rikostorjunnan osa-alueilla, hän sanoo.

Raiskausrikoksista selvitettiin Jyväskylässä 84,3 prosenttia vuosina 2014–2016. Tapauksia oli yhteensä 102 eli keskimäärin 34 vuodessa.

"Jyväskylässä videomateriaalin käyttö hyvällä tolalla"

Laasanen huomauttaa, että raiskauksen osalta lukumäärät ovat niin pieniä, että yksittäiset tapaukset voivat aiheuttaa suuria heilahteluja prosentteihin.

– Jos muutaman jutun tutkinta pitkittyy ja siirtyy vuoden vaihtuessa seuraavan vuoden puolelle, ne näkyvät eri vuoden tilastoissa.

Rikosylikomisario Laasasen mukaan poliisilaitoksen onnistumista on aina arvioitava kokonaisuutena. Tilastot antavat osviittaa eri laitosten tehokkuudesta, mutta eivät kerro kaikkea, sillä laitokset tekevät yhteistyötä.

– Rikostutkinta hyötyy siitä, että kenttäpartiotoiminta hoitaa kiinniotot tehokkaasti tuoreeltaan. Ei siis ole kyse pelkästään yhden rikoslajin selvitystehokkuudesta. Hyvää työtä tehdään useilla eri osa-alueilla, Laasanen konkretisoi.

Onnistuminen rikosten selvittämisessä koostuu hyvin monesta tekijästä. Myös kaupunkimiljöö ja ympäristölliset seikat vaikuttavat rikosten selvittämisen onnistumiseen.

– Entistä enemmän käytetään myös videokuvamateriaalia. Jyväskylässä tämä puoli on myös hyvällä tolalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .