Sisäministeriön Nerg: "STT:n loppu voi antaa lisää tilaa valeuutisille"

On todella vaarallista, jos ihmiset eivät ymmärrä, mitä kautta oikea tieto kulkee ja mitkä sisällöt internetin virrassa ovat totta, kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että talousvaikeuksissa olevan Suomen Tietotoimiston (STT) mahdollinen alasajo voi lisätä valeuutisia internetin uutisvirrassa.

– Jos Suomesta katoaa koko maan kattava uutistoimisto, pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että valeuutisointi saa yhä enemmän jalansijaa suomalaisten mediakäyttäytymisessä. Ammattitaitoinen ja riippumaton media on paras lääke valeuutisia vastaan, Nerg sanoo Keskisuomalaiselle.

Nergin mukaan STT:n vahvuutena on viranomaislähteisiin perustavan tiedon luotettava ja nopea välittäminen koko maahan. Nergin mielestä STT:n toiminnan painoarvoa ja luotettavuutta lisää uutistoimiston toimittajien erikoisosaaminen sisäisen turvallisuuden aiheissa.

Nerg näkeekin STT:n tärkeänä vastavoimana yhä laajenevalle valeuutisoinnille.

Jatkuvasti lisääntyvä aleuutinen on harhautustarkoituksessa tehty teksti tai video, joka ulkoisesti näyttää luotettavalta journalismilta, mutta onkin olennaisilta osiltaan sepitettä. Motiiveina valeuutisille toimivat usein taloudellinen hyöty tai poliittiset pyrkimykset.

– Valeuutisointi lisääntyy koko ajan. Se on yksi niistä ilmiöistä, jotka horjuttavat kansalaisten turvallisuuden tunnetta. On todella vaarallista, jos ihmiset eivät ymmärrä, mitä kautta oikea tieto kulkee ja mitkä sisällöt internetin virrassa ovat totta ja oikeasti peräisin esimerkiksi sisäisen turvallisuuden asiantuntijoilta, Nerg sanoo.

Keskisuomalainen Oyj on STT:n neljänneksi suurin omistaja.

Lue koko juttu päivän Keskisuomalaisesta. Pääset näköislehteen tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.