Sisäministeri: Poliisin pitää keskittyä olennaiseen – juoppokuljetuksiin apua muilta

Poliisi kuskaa päihtyneitä jopa yli sadan kilometrin matkoja. Niin sanottuihin juoppokuljetuksiin halutaan apua vartijoilta ja ensihoidolta, sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo.

Poliisityötä kohdennetaan jatkossa erityisesti rikostorjuntaan ja rikosten selvittämiseen, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Tämä on mahdollista, kun poliisilta vähennetään niin kutsuttuja "juoppokuljetuksia". Nykyään virkavalta kyyditsee päihtyneitä jopa yli sadan kilometrin matkoja putkaan tai selviämisasemalle.

Risikon mukaan päihtyneiden kuljetuksiin voidaan poliisin lisäksi valjastaa muita viranomaisia, yksityisiä turvapalveluita, yksityisiä sote-palveluntuottajia sekä kolmannen sektorin toimijoita.

– Muutos liittyy poliisin velvoitteiden keventämiseen sekä eri toimijoiden tarkoituksenmukaiseen työnjakoon. Asiaa selvitetään sisäministeriössä sisäisen turvallisuuden strategiatyön ohessa, ja etenemistavasta päätetään keväällä, Risikko toteaa.

Hän korostaa, että päihtyneeseen liittyvän tehtävän antaminen muulle toimijalle kuin poliisille – esimerkiksi ensihoidolle – edellyttää viranomaiskäytäntöjen muutosta.

– Lisäksi olisi tarpeen muuttaa lakisääteisiä tehtäviä, ja myös selviämisasemaverkoston laajentamista tarvitaan, ministeri sanoo.

Tällä hetkellä poliisi tekee päätöksen henkilön kiinniottamisesta, jos henkilö ei kykene pitämään huolta itsestään esimerkiksi päihtymyksen vuoksi. Päihtynyt henkilö kuljetetaan joko selviämisasemalle tai poliisin säilytystilaan, käytännössä putkaan.

Poliisin ottaessa henkilön kiinni käytetään poliisilain toimivaltuuksia, jotka puuttuvat kiinniotetun vapauteen. Kuljetuksesta ei säädetä erikseen vaan se liittyy kiinniottamisen toteuttamiseen.

Siten päihtyneen kuljettaminen säilyttämispaikkaan on juridisesti osa kiinniottoa ja julkisen vallan käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.