Sitra: Paljon sote-palveluita käyttävät uudistuksen keskiöön

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittaminen yhtä kanavaa pitkin parantaisi mahdollisuuksia auttaa paljon palveluita käyttäviä ihmisiä, arvioidaan Itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvityksessä.

Selvityksen mukaan paljon palveluita käyttävä ihminen jää vaille tarvitsemaansa huomiota, kun rahoitusjärjestelmä on monimutkainen.

Sitran, Kelan, Oulun kaupungin ja Nordic Healthcare Groupin tekemässä selvityksessä läpikäytiin noin 200 000 oululaisen käyttämät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä heidän saamiaan etuuksia. Selvityksen perusteella kymmenen prosenttia asiakkaista käyttää noin 74 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista.

Näiden ihmisten palveluiden parempi koordinointi olisi Sitran mukaan erityisen tärkeää, kun sosiaali- ja terveyspalveluita uudistetaan.

Selvityksen mukaan tehokkainta olisi, jos Kelan lääkekorvaukset, kuntoutus sekä matka- ja vammaistuet yhdistettäisiin yhteen rahoituskanavaan.

Keski-Suomessa ja Kainuussa toteutetun selvityksen mukaan myös palveluiden kustannuksissa on merkittäviä eroja. Lonkkaleikkaus maksaa Kainuun alueella noin 20 000 euroa, kun taas Keski-Suomessa hinta on noin 4 000 euroa enemmän.

Sitra toteaa, että rahoituksen selkeyttäminen mahdollistaisi myös kustannusten läpivalaisun ja palveluiden tehostamisen.

Itsenäisyyden juhlarahaston mallissa rahaliikennettä hoitaisi ainoastaan Kela, joka tuottaisi myös uutta tietoa järjestelmän toiminnasta ja kustannuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.