Sitran yliasiamiehen valinta loppumetreillä –  hallintoneuvosto käsittelee asiaa illalla

Sitran yliasiamiehen valinta on loppumetreillä. Sitran hallitus on koolla iltapäivällä, ja siltä odotetaan esitystä nimityksestä ennen kuin poliitikoista koostuva hallintoneuvosto kokoontuu kello 17.

Ennakkoarvioissa kärkiehdokkaina ovat olleet EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) sekä Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius. Kataista on pidetty ennakkosuosikkina, mutta hallintoneuvoston jäsenet ovat korostaneet tekevänsä päätöksen itsenäisesti.

Hallintoneuvosto ei välttämättä pääse ratkaisuun vielä tänään, jos hallituksen esityksestä syntyy erimielisyyttä. Poliitikot ovat tähdentäneet, että heillä on oltava riittävästi aikaa paneutua valintaan.

Hallintoneuvostosta on korostettu myös tutkimuspuolen osaamista, minkä voi tulkita sympatiaksi Markku Wileniusta kohtaan. Wilenius istuu nykyisin itse Sitran hallituksessa ja on hakijana jäävännyt itsensä nimitysprosessista. Hallituksen puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Yliasiamiehen tehtävää haki yhteensä 51 henkilöä. Sitran johtotehtävää on aiemmin hoitanut muun muassa entinen pääministeri Esko Aho (kesk.).

Laaja tehtävänkuva ja muhkea pääoma

Sitran yliasiamiehen tehtävä on merkittävä, sillä se hallinnoi noin 800 miljoonan euron arvoista pääomaa. Sitra on julkinen organisaatio ja eduskunnan alainen rahasto, joka perustettiin alun perin eduskunnan 50-vuotislahjaksi Suomelle.

Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston toimenkuva on muuttunut vuosikymmenien aikana. Nykyisin se toimii tulevaisuuteen keskittyvän ajatushautomon tapaan, mutta voi myös myöntää lainoja tai muuta rahoitusta. Lain mukaan Sitran tarkoituksena on edistää "Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä", talouskasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä.

Laaja tehtävänkuva ja muhkea pääoma ovat herättäneet myös kritiikkiä. Sitra kutsuu itseään "suomalaisten tulevaisuustaloksi", arvostelijat taas ovat pitäneet toimintaa osin tehottomana ja rönsyilevänä.

Esimerkiksi SDP on oppositiossa ollessaan esittänyt, että Sitran taseesta otettaisiin muuhun käyttöön 360 miljoonaa euroa. Paineita tähän voi olla myös nyt, kun SDP istuu hallituksessa ja etsii pääministeripuolueena rahoitusta investoinneilleen.

"Paperintuottajia" maailmassa riittää

Sitra on myös itse tilannut arvioita omasta toiminnastaan ja sen vaikuttavuudesta. Elokuussa julkaistun arvioinnin mukaan Sitra tekee laadukasta työtä, mutta sen pitäisi korostaa enemmän tehokkuutta ja tietoisuutta työnsä kustannuksista. Arvioinnissa suositellaan myös kansainvälisen yhteistyön vahvistamista.

Viime hallituskaudella Sitran asemaa ja resursseja selvitettiin kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) johdolla. Työryhmä ei päässyt Sitran taseen suuruudesta ja varojen käytöstä yksimielisyyteen.

Vanhanen pitää Sitran nykyisiä resursseja perusteltuna, koska Sitra vie tutkimustyön pohjalta asioita myös käytäntöön.

–  Tärkeintä on, että Sitra paitsi ideoi ja valmistelee, myös panee toteutuksen vireille ja käyttää toteutukseen rahoja. Tämä ominaisuus oikeastaan perustelee sitä, että sillä voi olla näin suuret resurssit, Vanhanen sanoo.

–  Yksi kansainvälinen arviointiryhmä, jota useasti tapasin, sanoi, että paperintuottajia on maailmassa vaikka kuinka paljon – mutta Sitra on yksi ainoista, joka vie asioita astetta pidemmälle.

Toinen tärkeä periaate on Vanhasen mukaan se, että Sitran tulee olla aidosti itsenäinen toimija, vaikka se onkin eduskunnan vastuulla. Näin ollen Sitra päättää myös itse varojensa käytöstä, ellei asiasta toisin säädetä.

–  Aika näyttää, millaisia paineita siihen liittyy. Sitran omaisuus on suuri, mutta Sitran koko toiminnan rahoitus perustuu sen omaisuudesta saataviin tuloihin. Jos pääomaa leikataan, silloin Sitran toimintaa joudutaan supistamaan.

Sitran hallitus ehdotti itse keväällä, että sata miljoonaa sen pääomasta voitaisiin siirtää muualle. Vanhanen sanoo pitävänsä siirtoa mahdollisena, muttei kannata sen suurempaa leikkausta.

Yliasiamiehen asema heikkenemässä

-

"hyvä hallintotapa tuodaan Sitraan 50 vuoden jälkeen"

Sitran uuden yliasiamiehen asema tulee todennäköisesti olemaan nykyistä heikompi. Suunnitelmissa on lakimuutos, joka lisäisi Sitran hallituksen roolia päätöksenteossa sekä rahaston parlamentaarista valvontaa. Vastedes yliasiamies ei enää istuisi Sitran hallituksessa.

–  Yleisen hyvän hallintotavan kannalta malli, jossa toimitusjohtaja on hallituksen jäsen, ei ole luontevaa. Hänen pitää olla hallitukseen nähden esittelijä. Tässä hyvä hallintotapa tuodaan myös Sitraan 50 ensimmäisen vuoden jälkeen, Vanhanen sanoo.

Laki Sitran hallintorakenteen remontista pyritään saamaan valmiiksi tänä syksynä. Muutokset tulisivat voimaan vuodenvaihteessa eli samaan aikaan kun uusi yliasiamies aloittaa työssään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.