Sivariin pyrkivien määrä lähti nousuun

Tänä vuonna hakemuksia on saapunut jo 1 430.

Siviilipalvelukseen hakevien määrä on lähtenyt kasvuun monen vuoden tauon jälkeen. Elokuun loppuun mennessä "sivariin" oli jättänyt hakemuksensa 1 327 asevelvollista. Se on 137 hakemusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Prosenteissa kasvua kertyi 11,5.

Sunnuntaihin 18. syyskuuta mennessä hakemuksia oli saapunut jo 1 430.

– Kutsunnat ovat alkaneet ja sivarihakemuksia tulee runsaasti. Koko viime vuonna hakemuksia kertyi 2 046, joten nyt mennään selvästi sen yli. Oma arvioni on noin 2 200 hakemusta vuoden loppuun mennessä, siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen Siviilipalveluskeskuksesta kertoo.

Siviilipalvelukseen hakevien määrä on laskenut tasaisesti vuosittain vuodesta 2008, jolloin hakemuksensa jätti 2 472 asevelvollista. Käänne on tapahtunut kuluvan vuoden aikana.

Reijosen mukaan esimerkiksi julkinen keskustelu valikoivaan asevelvollisuuteen siirtymisestä sekä varusmiesten käytöstä taistelutehtävissä ovat saattaneet tänä vuonna lisätä sivariksi hakevien määrää.

31 prosenttia siviilipalvelushakemuksista täytetään kutsunnoissa ja 27 prosenttia kutsuntojen jälkeen ennen varusmiespalvelukseen astumista. Loput hakemuksista, 42 prosenttia, jätetään varusmiespalveluksessa.

– Vuosittain siviilipalvelukseen hakeutuu vain 1–2 naista, Reijonen kertoo.

Eniten siviilipalvelushakemuksia tulee tammi–helmikuussa ja heinäkuusta alkaen koko loppuvuosi.

– Sesonkikuukausina hakemuksia tulee noin 200 kuukaudessa, keväällä ja kesällä tyypillisesti alle sata kuukaudessa, Reijonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.