Sofi Oksanen brittilehti Guardianissa: Neuvostoliiton varjo leijuu Trumpin ja Putinin tapaamisen yllä

Jyväskyläläislähtöinen kirjailija Sofi Oksanen kirjoittaa Trumpin ja Putinin tapaamisen poliittisista taustoista. Hän tyrmää ajatuksen, että Suomi olisi päätynyt tapaamispaikaksi maan neutraaliuden takia.

– Tämän päivän Suomi ei ole lainkaan neutraali. Se on osa Euroopan Unionia. Se ei ole jossakin harmaalla alueella Euroopan ja Venäjän välissä, Oksanen kirjoittaa.

Kirjoituksessaan kirjailija peilaa omia kokemuksiaan kylmän sodan ajan Suomesta ja suomettumisesta sekä käy läpi Suomen roolia kylmän sodan aikana. Oksasen mukaan Neuvostoliiton propaganda meni hyvin läpi suomalaisiin: hän tapasi vastikään suomalaisen, joka uskoi diktatuurin kolhoosien olleen kauniita yhteisiä maatiloja.

Oksanen toteaa, että toisin kuin Virossa, Suomessa ei Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen puhdistettu kaikkia rippeitä diktatuurin jäljestä valtioon. Virossa tuonaikaiset valtionjohtajat saivat lähteä, ja kieltä muokattiin enemmän omaan suuntaansa. Suomessa näin ei toimittu.

– Ehkä se ei tuntunut tarpeelliselta maassa, joka oli säilyttänyt itsenäisyyden symbolinsa koko kylmän sodan ajan. Itsenäisyys kuitenkin merkitsee enemmän kuin oman lipun heiluttelua – se varmasti sisältää myös kunnioituksen moraalisia arvoja ja ilmaisunvapautta kohtaan – ja nuo ovat juuri ne asiat, joita suomettuminen vahingoitti, Oksanen kirjoittaa.

Kirjailija kuvaa Suomea psykologiseksi laboratorioksi Neuvostoliiton propagandakokeiluille: valtio pystyi hallitsemaan Suomen päätöksiä, jotka maa luuli tekevänsä itsenäisesti, kontrolloimalla Suomeen tulevaa informaatiovirtaa.

– Tämän päivän Venäjä käytti samaa menetelmää Yhdysvalloissa ponnisteluissaan, kun se auttoi Donald Trumpin maan presidentiksi, Oksanen kirjoittaa.

Lopulta hän päätyy toteamaan, kuinka Putinin hallinto käyttää Euroopassa hyvin paljon Neuvostoliiton aikaisia keinoja, ja toistaa samoja skenaarioita esimerkiksi Ukrainassa toimiessaan.

Oksasen koko englanninkielisen kirjoituksen pääset lukemaan täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .