Soini: Hallitus saattaa kaatua Rinteen valintaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan on mahdollista, että hallitus kaatuu, kun SDP:n puheenjohtajaksi valittiin Antti Rinne.

Hänen mukaansa poliittinen tilanne Suomessa on sekä hankala että erikoinen, kun hallituksen "kapteeni lähti vapaaehtoisesti ja perämies lähetettiin". Soini uskoo, että hallitus joutuu nyt tarkistamaan kurssiaan, kuten Rinne on jo aiemmin ennakoinut.

Oppositioon vastikään siirtyneen vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki uskoo myös, että kahden suuren puolueen johtajan vaihdos luo paineita siihen, että hallituksen politiikkakin muuttuu.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallituksen suurta linjaa ei tulla tällä hallituskaudella rukkaamaan SDP:n puheenjohtajavaihdoksen takia. Hän toivoo SDP:ltä eteenpäin katsovaa politiikkaa.

RKP:n Carl Haglundin mukaan SDP:n puheenjohtajan vaihto ei voi johtaa suuriin muutoksiin hallituksen linjassa. Hänestä kehysriihen päätökset pitävät.

Katainen toivottaa suuresti onnea Rinteelle. Valinta on Kataisen mielestä sekä Rinteelle että Suomelle iso asia.

Hän myös kiittää väistyvää puheenjohtajaa Jutta Urpilaista hyvästä ja tiiviistä yhteistyöstä. Hän sanoo, että he ovat kokeneet yhdessä vaikeita aikoja, mutta yhteistyö on kuitenkin ollut tuloksekasta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä SDP:n puheenjohtajan vaihdos on iso asia, varsinkin kun on kyse myös valtiovarainministeristä.

Räsänen sanoo suhtautuvansa vaihdokseen kuitenkin luottavaisesti. Hänen mukaansa muiden puolueiden on kunnioitettava SDP:n demokraattista päätöstä.

Elinkeinoministeri ja kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Jan Vapaavuori sanoo SDP:n valinneen puheenjohtajakseen hyvin kokeneen neuvottelijan ja taistelijan.

Hän ei halua vielä tarkemmin arvioida, mitä SDP:n puheenjohtajavaihdos tarkoittaa hallitusyhteistyölle.

Vapaavuoren mukaan olisi kuitenkin kansakunnan edun nimissä toivottavaa, ettei hallituksen iso linja muutu.

Niin ikään kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko onnittelee Rinnettä, ja kehottaa tätä ottamaan puikoista kiinni.

Samaan hengenvetoon Risikko kiittää puheenjohtajuuden menettänyttä Urpilaista hyvästä yhteistyöstä ja uskoo sen jatkuvan.

Risikon mielestä edessä olevissa minihallitusneuvotteluissa ei pidä ryhtyä purkamaan tehtyjä päätöksiä. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä onnittelee Antti Rinnettä puheenjohtajuudesta. Hän kirjoittaa sähköpostiviestissään STT:lle uskovansa, että yhteistyö Rinteen kanssa sujuu hyvin. Hän sanoo myös, että työtä Suomen pelastamiseksi riittää.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo oli yksi ensimmäisiä SDP:n puheenjohtajaäänestyksen tulosta kommentoineita muista puolueista.

Tiedotteessaan Slunga-Poutsalo sanoo, että Urpilaisen syrjäyttäminen oli törkeä loukkaus SDP:n sisäistä demokratiaa ja osaavaa naista kohtaan.

Slunga-Poutsalo vakuuttaa, että perussuomalaisissa sama ei olisi mahdollista, koska heidän puoluekokouksessaan jokainen jäsen pääsee suoraan vaikuttamaan puolueen henkilövalintoihin ja linjaan.