Soini: Suomi yrittää saada Venäjän jäämään Euroopan neuvostoon –  Pääsihteeri Jaglandin mukaan Eurooppaan uhkaa syntyä uusi jakolinja brexitin lisäksi

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi aikoo tehdä kaikkensa, jotta Venäjä alkaa taas maksaa jäsenmaksunsa Euroopan neuvostolle eikä eroa yhteistyöjärjestöstä. Suomi aloittaa puolivuotisen puheenjohtajakautensa neuvostossa myöhemmin tässä kuussa, ja Venäjä-kysymys pitäisi ratkaista ensi kesään mennessä.

–  Kun on järjestön jäsen, täytyy myös maksaa jäsenmaksut. Se koskee kaikkia. Jos ei maksa, ei voi saada jäsenyyden hyötyjä, Soini linjasi.

Hänen mukaansa Venäjän menettäminen olisi huono asia niin Euroopalle kuin Venäjälle itselleen.

Helsingissä vierailevan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin mukaan Venäjän uhkaama lähtö estäisi tavallisia venäläisiä hakemasta oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja loisi Eurooppaan jälleen uuden jakolinjan.

–  On todellinen vaara, että Euroopalla ei ole edessään vain brexit vaan myös ruxit, Jagland muotoili.

Hänen mukaansa pitää muistaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määritellään yleisen järjestyksen pelisäännöt koko Euroopan mantereelle.

Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena sille, että Venäjän valtuuskunnan äänestysoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen. Venäjä on ollut EN:n suurimpia rahoittajia.

Euroopan neuvosto (EN) ei ole osa Euroopan unionia eikä sama asia kuin EU:n ja sen jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Vuonna 1949 perustetussa järjestössä on nykyisin mukana jo 47 valtiota eli käytännössä koko Eurooppa. Suomi liittyi täysjäseneksi 1989, Venäjä 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä

Jyväskylän satamasta löytyi ruumis – poliisi ei epäile tapauksessa rikosta

Noin 12 000 uutta alokasta aloittaa palveluksensa maanantaina – Näin moni heistä pääsee alokkaaksi Tikkakosken Ilmasotakoululle

Keski-Suomen koronanollat jatkuvat – koko maassa tartuntojen määrä nousi kuudella

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Mopomiitti kokosi satoja ihmisiä perjantai-iltana Jyväskylään – poliisi tutkii kokoontumisrikkomuksena

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.