Soini: Tavoitteena yhteisiä palautussopimuksia koko EU:lle

Turvapaikanhakijoiden palautussopimuksista lähtömaiden kanssa keskustellaan EU-tasolla, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo.

Suomi on Soinin johdolla neuvotellut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita koskevista palautussopimuksista esimerkiksi Irakin ja Afganistanin kanssa, mutta kahdenvälisiä sopimuksia ei ole syntynyt.

Soinin mukaan EU:lla on yhdessä Suomea parempi neuvotteluasema. Hänen mukaansa lähtömaiden Euroopasta saamia tulonsiirtoja pitäisi käyttää sopimuksen syntymisen ehtona.

– Maille pitää sanoa, että asioiden pitää edetä, jos saatte rahaa, Soini sanoo.

Soini on tavannut Irakin ja Afganistanin ulkoministerit. Muuten neuvotteluita on käyty virkamiestasolla. Myös Somalian kanssa Suomi neuvottelee sopimuksesta.

Palautussopimuksen tehnyt lähtömaa suostuu ottamaan vastaan myös ne tulijat, jotka palautetaan vapaaehtoisuuden sijasta pakolla.

– EU:n yhteinen palautussopimuspolitiikka on alkutekijöissään, mutta se on hyvä tavoite, Soini sanoo.

Ruotsilla on palautussopimus esimerkiksi Irakin kanssa, mutta pakolla palautettuja on vähän. Suomesta on tänä vuonna rauennut noin 2?000 irakilaisten turvapaikkahakemusta.

– Tällä hetkellä vapaaehtoinen palauttaminen toimii todella hyvin. Ei palautussopimus ole mikään taikatemppu, Soini sanoo.

Lokakuussa EU-komissio arvioi, että alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista käytännössä poistuu EU-alueelta. Komissio arvioi tuolloin, että tehoton palautusjärjestelmä on selvä kannustin perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.