Soini: Trump voisi puoltaa ilmastosopimusta, jos ymmärtäisi sen olevan hyvä bisnes

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyi vastikään Yhdysvalloilta Suomelle.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) uskoo, että Yhdysvallat voisi perua aikeensa jättäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta, jos presidentti Donald Trump ymmärtäisi ympäristönsuojelun olevan hyvä bisnes.

Eduskunnan kyselytunnilla vihreiden Pekka Haavisto kysyi, miten Suomi Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana varmistaa, että neuvoston keskeiseen rooliin saadaan ilmastonmuutoksen torjunta.

– Tämä on meidän puheenjohtajuuskaudella vastuumme. Jos vaikka Trump ymmärtäisi, että on hyvä diili tehdä ympäristöyhteistyötä myös arktisella aluella, se saattaisi olla keino siihen, että tämä (mahdollinen) päätös (lähteä Pariisin ilmastosopimuksesta) voisi muuttua, Soini sanoi.

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyi vastikään Yhdysvalloilta Suomelle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan puhtaiden ratkaisujen työllistävä vaikutus on juuri se porkkana, millä USA pitäisi saada kannattamaan ilmastosopimusta. Trump on hänen mukaansa sanonut, että uusiutuvan energian työllistävä vaikutus on paras perustelu ilmastonsuojelutyölle.

Trumpin odotetaan kertovan illalla Suomen aikaa, vetäytyykö maa Pariisin ilmastosopimuksesta, kuten hän uhkasi vaalikampanjansa aikana.

Sipilä valmis kiristyksiin

Jos Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta, Sipilä olisi valmis harkitsemaan ilmastonsuojelutavoitteiden kiristämistä.

– Henkilökohtaisesti olen valmis miettimään riman nostamista, hän sanoi.

Sipilä sanoo keskustelleensa Yhdysvaltain mahdollisesta vetäytymisestä pohjoismaisten kollegoiden kanssa.

– Jos USA:n lähtö toteutuu, EU:ssa olevat Pohjoismaat tulevat vaatimaan unionia ottamaan johtoroolin ja hakemaan Kiinasta kumppanin.

RKP:n Anders Adlercreutz huomautti, että ilmastotavoitteiden kiristämiseen EU-tasolla ei helpolla päästäisi, sillä kaikilla mailla ei ole yhtenäistä tahtoa.

Perussuomalaisten Kaj Turunen vaati, että jos päästötavoitteita kiristetään, hallituksen on pidettävä kiinni siitä, että se tapahtuu oikeudenmukaisemmin kuin tähän asti.

Sipilä sanoi, että joka maassa nostettaisiin rimaa.

– On meidänkin etu, että tavoittelemme enemmän.

Merkel tiukkana ennen Trumpin ilmastolinjausta – pitää Pariisin sopimusta elintärkeänä

Tutkija pelkää: Trumpin epäröinti ilmastosopimuksen kanssa voi tarttua muihinkin