Soini haluaa pää- tai ulkoministeriksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhkuu uudenlaista intoa. Takana on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan Indonesian matka ja tapaamiset yli 200 miljoonan asukkaan valtion päättäjien kanssa. Soini on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

– Kansainväliset hommat kiinnostavat minua, hän toteaa ensi sanoikseen.

Pettymykseksi kaikille hänen väistymistään puolueen puheenjohtajan paikalta haikaileville hän ilmoittaa heti perään, että jos pääministerin paikka ei seuraavien eduskuntavaalien jälkeen avaudu, niin seuraavaksi hän havittelee ulko- tai ulkomaankauppaministerin tehtäviä.

Pontta ministeripestille Soini sai keskiviikkona julkaistusta (HS) mielipidemittauksesta, jossa perussuomalaiset kiilasivat yhdessä keskustan kanssa sosiaalidemokraattien edelle 18,3 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen etumatka oli kaventunut 2,5 prosenttiyksikköön.

Ulkopoliittisen kiinnostuksensa ja presidentiksi pyrkimisen yhteyden hän kiistää kiivaasti. Perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävässä hän aikoo jatkaa, vaikka myöntääkin reen vetämisen raskaaksi. Soinin aikana puolue on kasvanut yhdestä kansanedustajasta 39 edustajan ryhmäksi. Nyt on sadonkorjuun aika.

– En ole lähdössä mihinkään. Lähdön hetki tulee aikanaan kuin varas yöllä. En tiedä, onko siihen aikaa viisi vai kymmenen vuotta.

Soini sanoo, ettei ole niitä miehiä, jotka hyppäisivät syrjään todistaakseen millaiseen alamäkeen puolue hänen jälkeensä ajautuisi. Soinin seuraajaehdokkaat ovat vasta kasvamassa tehtävään. Seuraaja voi hyvinkin olla nainen.

Lue lisää lauantain 26.1. Keskisuomalaisesta tai osta päivän näköislehti tästä.