Soini saapui Britanniasta hallituksen linjoille

Soini sanoi Britannian-matkallaan Sky Newsin haastattelussa, että EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa ei pitäisi olla reunaehtoja (red lines).

Keskustelu Suomesta Britannian EU-eron jälkeisessä ajassa kääntyi perjantaina kiistelyksi hallituksen linjan yhtenäisyydestä. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei eduskuntakeskustelussa vastannut opposition kysymyksiin perussuomalaisten EU-linjasta tai hämmennystä aiheuttaneesta tv-haastattelustaan.

Soini täsmensi lausuntojaan brexitiä käsitelleen pääministerin ilmoituksen ja eduskuntakeskustelun jälkeen. Soini sanoi hallituksen pohjakantana olevan ilman muuta se, että Britannialta vaaditaan ihmisten vapaata liikkuvuutta, jos maa haluaa EU:n sisämarkkinoille. Kanta on Soinin mukaan voimassa, jos Britannian eroprosessin käynnistävä artikla 50 aktivoidaan. Hän kuitenkin painotti, että Britannia ja EU eivät tällä hetkellä neuvottele yhtään mistään ja Britannia on Euroopan unionin täysivaltainen jäsen.

Soini sanoi Britannian-matkallaan Sky Newsin haastattelussa, että EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa ei pitäisi olla reunaehtoja (red lines). EU-maiden valtiojohtajat linjasivat keskiviikkona kokouksessaan, että Britannialta vaaditaan myös ihmisten vapaata liikkuvuutta, jos maa haluaa eronsa jälkeen EU:n sisämarkkinoille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toistivat linjan myös perjantaina vakuuttaen hallituksen yhtenäisyyttä.

– Tämä on se raami, missä neuvotellaan. Lopullinen järjestely ja liikkumavara näissä kysymyksissä nähdään prosessin aikana, ei sinne sen kummempia rajaviivoja ole piirretty, Sipilä sanoi.

Oppositiosta kritiikkiä

Oppositiopuolueista vihreät, SDP ja RKP kritisoivat tiukimmin hallitusta ristiriitaisesta EU-linjasta.

– Ulospäin vaikuttaa siltä, että ulkoministeripuolue omistautuu kaksoispelille perussuomalaisten edustajien liputtaessa sille, että myös Suomessa tulisi äänestää EU:sta eroamisesta, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi.

Pääministeri Sipilän mukaan Suomi on Euroopan unionin kannattamisessa yksi yhtenäisimmistä maista.

– Jossain muualla sitä keskustelua varmaan käydään, mutta tässä eduskuntapuolueet ovat yksimielisiä ja hallitus on tässä yksimielinen, Sipilä arvioi.

Kansalaisaloitteella puolet nimistä

Perussuomalaiset ei ole missään vaiheessa kannattanut EU:sta eroamista. Soini ja muut hallituspuolueet ovat toistaneet näkemystä, että nykyhallitus ei äänestystä esitä. Soini sanoi aiemmin, että puolueen kanta mahdollisesta kansanäänestyksestä ensi vaalikaudella määritellään puolueen vaaliohjelmassa vuoden 2018 lopulla tai 2019 alussa.

Perussuomalaisten kansanedustajat voivat päästä äänestämään asiasta jo ennen puolueen kannan muovautumista, sillä perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen puuhaama kansalaisaloite EU-kansanäänestyksestä oli kerännyt perjantaihin mennessä yli 25 000 nimeä. Aloitteelle pitää kerätä 50 000 allekirjoitusta puolen vuoden aikana, jotta se etenisi eduskuntaan.

Soini ei ottanut kantaa siihen, onko perussuomalaisilla kansanedustajilla mahdollisessa eduskuntakäsittelyssä omantunnon vapaus.

– Katsotaan sitten, jos sellainen tulee, Soini sanoi.

Vapaavuori Soinista: Typerää ja vastuutonta

Vihreät pyysi anteeksi Alanko-Kahiluodon syytöksiä

Oppositio kritisoi hallitusta ristiriitaisesta EU-linjasta

Sipilä: Pääsy EU:n sisämarkkinoille vaatii vapaata liikkuvuutta

Alanko-Kahiluoto pyysi anteeksi kommenttiaan Soinin maanpetoksesta

Timo Soinin rooli Britannian-vierailulla hämmensi