Soininvaara: "Kansanedustajan valinta, käyttääkö avustajaa vaalityöhön"

Eduskunnan pääasiallinen tehtävä on valvoa hallituksen lainvalmistelua ja hyväksyä tai hylätä hallituksen lakiesitykset.

Mutta eduskuntaa ja kansanedustajia kuitenkin mainostetaan juuri lainsäätäjiksi. Se ei ole pitänyt paikkaansa enää runsaaseen sataan vuoteen.

Varsinaiseen lainsäätämiseen kansanedustajilla ei ole resursseja, eikä se olisi nykymaailmassa mahdollistakaan. Siksi lakien valmistelu on annettu virkamiestyöksi.

– Tämä kehitys alkoi jo 1800-luvulla, kun yhteiskunta monimutkaistui. Hallituksille tuli myös aloitevalta pelkän klassisen toimeenpanovallan lisäksi, sanoo valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Kansanedustajien valtaa onkin nykyään lähinnä hallituksen työn valvominen – ja tarvittaessa hallituksen vaihtaminen.

"Virkamiehet eivät tee autuaaksi"

Eduskunnasta huhtikuun vaaleissa jättäytyvä Osmo Soininvaara (vihr.) on arvostellut nykyistä eduskuntapolitiikkaa hampaattomuudesta ja pinnallisuudesta esimerkiksi tuoreessa kirjassaan Jäähyväiset eduskunnalle.

Mutta tilanne ei paranisi sillä, että eduskuntaan lisättäisiin virkamiehiä, jotka auttaisivat kansanedustajia lainsäädäntötyössä, Soininvaara sanoo haastattelussa.

Jos varoja on vähän, ne kannattaa laittaa hallituksen valmistelutyöhön, hän sanoo.

Lainsäädännön valvontaa varten kansanedustajille on annettu avustajat, Soininvaara muistuttaa.

– Se on kansanedustajan valinta, mihin sitä resurssia käyttää. Käyttääkö sitä auttamaan eduskuntatyössä vai pitämään yllä suhteita lehdistöön ja äänestäjiin, eli käytännössä tekemään vaalityötä seuraavia vaaleja varten, Soininvaara sanoo.

Lue aiheesta lisää sunnuntain lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.