Some-mummo ei jouda vanhenemaan

Punaruskea mummon mökki Seläntauksen kylällä. Tuli rapsaa leivinuunissa. Järviradio soittaa valssia.

Äskettäin 80 vuotta täyttänyt Aune Tiainen pistää vieraalle kahvikuppeja pöytään.

Rinteen pientilan emäntä sanoo olevansa ”semmoinen tavallinen ja piilossa elänyt”.

– Olen kuitenkin aito, en hienostele, enkä näyttele. Aika hyväpäinen, yleensä tulen ihmisten kanssa toimeen.

Siihen jääkin tyyppikuva ”Pihtiputaan mummosta”. Keiteleläisen Tossavanlahden kansakoulun opeilla hänestä on tullut some-mummo, jota kiinnostaa kovasti, mihin nykytekniikka yltää.

– Meitä mummoja on monenlaisia.

Älypuhelin syntymäpäivälahjaksi

Pitsiverhoisesta kammarista löytyy pursuava tietokonepiste. Kannettava ja kaiuttimet, lisänäyttö ja -näppäimistö sekä tulostin.

Älypuhelin tuli juuri syntymäpäivälahjaksi.

– Nyt käytän jo sähköpostia älyn kautta, niin ei tarvitse aukaista tietokonetta. Nettitikkuyhteys on hidas, kun ei ole otettu kallista valokuitua.

Hipaisunäytöstä Tiainen antaa vinkin.

– Sitä pitää koskettaa kuin naista.

Ja päälle iloiset naurut.

Kun on elänyt isot ilot ja surut, osaa pyytää rohkeutta kohdata sen, mitä ei voi muuttaa.

Iso suru, joka asuu Aunen silmissä, on Väinö-puolison kuolema runsas vuosi sitten. Rakkaan kuva avautuu ensimmäisenä hänen tietokoneensa näyttöön: kuihtunut mies lähtöään edeltävänä kesänä veneessä, lahna kädessä.

57 vuotta läheistä avioliittoa, paljon yhteistä työtä ja ainokainen Anneli-tytär, joka asuu miehensä Veikon kanssa samassa pihapiirissä.

Elämän helmet ovat  tyttären jo aikuiset lapset, Johanna Oulussa ja Ville perheineen Lievestuoreella.

Nuoret ovat tutustuttaneet mummonsa tietokoneen käyttöön, somen ihmeelliseen maailmaan ja hankkineet laitteita, joista tällä ei ollut hajuakaan.

– Viimeksi Ville hankki minulle ja itselleen langattomat kuulokkeet. Nyt voin kuunnella älyn kautta hengellistä musiikkia netistä tai radiota, kun puuhailen ulkona. Kätevää.

Vain yksi asia harmittaa

Tietokone tuli taloon kymmenisen vuotta sitten. Väinö ei siitä perustanut, vaikka oli tyytyväinen, kun vaimo alkoi hoitaa pankkiasiat netissä.

Pari vuotta sitten Tiainen liittyi Facebookiin, profiilikuvanaan edesmennyt Roope-kissa. Sitä kautta hän pitää yhteyttä moniin sukulaisiin Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa.

– Minulle lähetetään syntyneiden kuvia ja minä vien uutisia eteen päin tyttärelle, joka ei tietokoneesta niin välitä. Sain hirveästi syntymäpäiväonnitteluja viime viikolla. Itsekin laitan onnittelut sähköpostissa, minusta tuntuu jo vanhanaikaiselta lähettää kortteja. Reseptit katson tyttärellekin ja tulostan.

Tiainen etsii netissä myös viimeisimpiä terveysuutisia, täyttää Veikkauksen kupongit ja seuraa tyttärenpojan riistakameraa. Kerran sinne tallentui iso karhu, joka tulostettiin seinälle.

Elämänpiiriä laajentaa myös sähköpyörä, jonka Väinö sai aikoinaan lahjaksi, muttei sitä juuri käyttänyt. Aune sen sijaan vetreyttää sillä polviaan ja taittaa kilometrien matkoja kylätiellä.

Vain yksi harmitus on.

– Kun ei tullut aikanaan ajettua auton ajokorttia, Aune Tiainen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .