Sotaveteraani- ja Rintamaveteraaniliitto tiivistävät yhteistyötään – "Tämä olisi pitänyt tapahtua jo 5–6 vuotta sitten"

Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto tiivistävät järjestöyhteistyötään tehostaakseen toimintaa. Liitot säilyvät itsenäisinä ja edun valvonnan ohessa yhä keskeisempää on perinnetyö. Yhteistyön myötä liittojen julkaisemat lehdet yhdistyvät veteraaniasian ja sotahistorian ammattilehdeksi.

Liittojen edustajat olivat koolla Tuusulassa liittojen yhteisillä neuvottelupäivillä, ja toimintaa määrittelevä yhteistyöpöytäkirja allekirjoitettiin perjantaina.

Piirien yhteistyö Keski-Suomessa ja osastojen yhteistyö Jyväskylässä on edellä valtakuntaa. Täällä osastojen edustajat pitävät yllä yhteistä tapahtumakalenteria, ja tapahtumiin ovat tervetulleita kaikkien järjestöjen edustajat. Jyväskylän Rintamaveteraanit Ry:n puheenjohtaja Hannu Paalimäki ja Jyväskylän Sotaveteraanien puheenjohtaja Hannu Krats pitävät yhteistyön tiivistämistä tärkeänä askeleena.

– Jäsenillä on yhteinen kokemus, ja siinä ei liittotaustat paina. Tämä olisi pitänyt tapahtua jo 5–6 vuotta sitten. Veteraaneista yli puolet saa hyvin pientä eläkettä, ja heidän puolisot sekä lesket elävät usein vaatimattoman takuueläkkeen turvin. Näiden ihmisten edunvalvonta tulee hoitaa viimeisen päälle, ja siinä tiivis yhteistyö auttaa. Lisäksi sodan käyneiden perinteen tallentaminen tulee organisoida nopeasti, sillä poistuma on nopeaa, kertoo Paalimäki.

– Jyväskylän veteraanit täyttää 60 vuotta tänä vuonna, ja osana sitä julkistamme yli 400 sivuiden historiikin veteraanien kokemuksista. Perinteen kokoamisessa vielä elossa olevilta on menossa loppukiri, ja monessa hankkeessa mukana on ollut yliopisto, toteaa Krats.

Liittojaon tausta ulottuu 100 vuoden takaiseen sisällissotaan, jossa punaiset ja valkoiset syyllistyivät julmuuksiin. Siihen on vaikuttanut vuosien saatossa monet yhteiskunnalliset asiat. Jatkosodan jälkeen rintamaveteraanit vieroksuivat sotaveteraaneja herraskaisina.

Järjestöjen talous on tiukalla. Molemmilla menot ylittävät tuotot viime vuonna. Sotaveteraaniliitolle kertyi tuottoja 1,7 miljoonaa ja menoja 1,8 miljoonaa euroa. Rintamaveteraanien vastaavat luvut olivat runsaat 440 000 ja 474 000 euroa. Sotaveteraaniliitolla omaa pääomaa on runsaat 473 000 euroa. Rintamaveteraanien liitolla ei ole omaa pääomaa. Sotaveteraaniliitto jakoi avustuksia yli 685 000 euroa ja Rintamaveteraaniliitto 100 000 euroa viime vuonna.

Veteraanien määrä vähenee vauhdilla. Sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Sotaveteraaniliiton, Rintamaveteraaniliiton ja Kaatuneiden Omaisten Liiton mukaan veteraaneja on nykyisin noin 12 000 miestä ja naista. Ennusteen mukaan vuonna 2025 heitä on enää 1 700. Pitkälti varusmiesten avulla toteutettava on Sotiemme veteraanit -keräys on järjestöjen työlle elintärkeä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .