Sote-lait saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana, Lapintie arvioi Ykkösaamussa

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) uskoo, että sote-uudistuksen edellyttämät lait saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana. Lapintie kommentoi sote-käsittelyä Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Lapintie muistuttaa perustuslakivaliokunnan katsoneen viime kesänä, että sote-lakien puutteet ovat korjattavissa eduskunnassa ja nyt korjaukset on tehty.

Lapintie arvioi, että sote-lakeihin liittyvät asiantuntijakuulemiset jatkuvat perustuslakivaliokunnassa tammikuun puolelle, jonka jälkeen valiokunta antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Tämän jälkeen sote-valiokunta tekee lakeihin tarvittavat muutokset.

Perustuslakivaliokunta aloittaa asiantuntijakuulemiset tiistaina. Esillä ovat Lapintien mukaan lähiviikkoina muun muassa maakuntien itsehallinto, tietosuojakysymykset ja niin sanottu EU-notifikaatio, jonka tiimoilta valiokunnassa pohditaan, onko sote-palveluissa kyse yleishyödyllisestä toiminnasta vai yksityisestä liiketoiminnasta.

Lapintien mukaan perustuslakivaliokunnassa keskustellaan lähiaikoina myös sote-uudistukseen liittyvästä asiakassuunnitelmasta, johon liittyviä säännöksiä perustuslakivaliokunta on halunnut tiukentaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen mukaan asiakassuunnitelma ei loisi asiakkaalle juridista oikeutta palveluihin eikä se olisi valituskelpoinen hallintopäätös.

–  Varmasti tässä meillä riittää pohdittavaa, onko tämä järjestetty hyvin, Lapintie sanoi.

Ei valiokuntaa romukoppaan

Lapintieltä kysyttiin Ykkösaamussa myös hänen näkemystään riippumattoman perustuslakituomioistuimen perustamisesta eduskunnan perustuslakivaliokunnan tilalle.

Lapintien mukaan Suomen järjestelmä, jossa lakien perustuslainmukaisuus tarkastetaan etukäteen, on parempi vaihtoehto kuin perustuslakituomioistuimen harjoittama jälkikäteisvalvonta. Suomen järjestelmä on Lapintien mukaan kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellinen.

–  Tämä on arvokas järjestelmä, ja tämä on 110 vuotta kestänyt, niin en ole laittamassa tätä romukoppaan, Lapintie sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.