Sote-lausunto lykkääntyi edelleen – perustuslakivaliokunta jatkaa vääntöä tiistaina

Keskustan Markus Lohen mukaan voi mennä vielä seuraavakin viikko, "jos epäonnistumme pahasti".

Sote- ja maakuntauudistuksen perustuslakilausunto näyttää olevan vielä pahasti kesken perustuslakivaliokunnassa. Sekä opposition että hallituksen edustajien mukaan lausunnon laatiminen näyttää venyvän.

Hallituspuolue keskustan kansanedustajan Markus Lohen mukaan työ oli maanantain kokouksen päätyttyä vasta alkuvaiheessa, vaikka kokous kesti kahdeksan tuntia. Hän ei osannut sanoa, valmistuuko lausunto vielä tiistainakaan. Hänen mukaansa sen laatimisessa voi mennä jopa koko viikko.

– Ja voi mennä seuraavakin viikko, jos me epäonnistumme pahasti tässä, Lohi sanoi kokouksen jälkeen.

– Vielä on tosi paljon, liian paljon työtä. Toivon, että pääsisimme sellaiseen työrytmiin, että löytyisi ratkaisuja.

Lohen mukaan valiokunnan työ ei ole vielä siinä vaiheessa, että se olisi päätynyt esimerkiksi äänestämään.

– Olemme ihan yleiskeskustelussa menossa. Tässä meni neljä tuntia, että saimme sen lausuntoluonnoksen luettua. Asiat etenevät, mutta välillä se on hidasta, kun on erilaisia näkökulmia.

Sinisten Matti Torvisen mukaan kymmenen puheenvuoroa jäi odottamaan, kun kokous iltakahdeksalta päättyi. Hänen mukaansa lausuntoluonnos on 78-sivuinen.

– Varmasti menee vielä kauan, arvioi myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Perustuslakivaliokunta jatkaa lausunnon vääntämistä tiistaina aamulla.

Puheenjohtaja lähti sivuovesta

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) poistui kokouksesta sivuovesta antamatta kommentteja valiokunnan ovella odottaneelle medialle. STT tavoitti hänet puhelimitse.

– Ilmoitamme kyllä varmasti sitten, kun ratkaisuja tulee. Ei tullut vielä, Lapintie sanoi.

Vielä viime viikolla perustusvaliokunnasta arvioitiin, että sote-lausunto voitaisiin saada pakettiin maanantaina. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Asia on iso ja laaja, Lapintie perusteli.

Keskustan Lohi sanoi ihmisen olevan luonnostaan optimisti.

– Jos elämässä haluaa kokea pettymyksiä, kannattaa lähteä politiikkaan, hän naurahti.

Sotessa ollut kompastelua

Sote-uudistus on kompastellut useaan otteeseen perustuslaillisiin ongelmiin. Vielä on epäselvää, miten laajoja muutoksia perustuslakivaliokunta tällä kertaa esityksiin haluaa. Pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, tuottajalaki sekä niin sanottu soten emolaki, jossa säädetään muun muassa maakuntien perustamisesta. Perustuslakivaliokunnalta odotetaan näistä esityksistä yhtä lausuntoa.

Lausunto etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii varsinaiset mietinnöt keskeisistä sote-laeista. Jos valiokuntakäsittely ehditään viedä loppuun tällä vaalikaudella, mietinnöt etenevät suureen saliin päätettäviksi.

Useiden medioiden mukaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi tulossa niin sanottuja ponsia. Niiden vaativuudesta riippuu, ehditäänkö muutokset tehdä ennen kuin aika loppuu vaalien alla kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.