Sote-menot kasvoivat selvästi keskisuurissa kunnissa viime vuonna

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kasvoivat selvästi keskisuurissa kunnissa viime vuonna, käy ilmi Kuntaliiton tekemästä selvityksestä.

Keskisuurten kuntien sote-menot olivat viime vuonna yhteensä noin 1,8 miljardia euroa. Menot kasvoivat edellisvuodesta kaksi prosenttia.

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset kasvoivat vain vähän. Perusterveydenhuollon kustannukset suurissa kaupungeissa olivat 1,9 miljardia ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2,6 miljardia euroa.

–  Suurissa kaupungeissa on vähemmän yli 75-vuotiaita kuin koko maassa keskimäärin, mikä osaltaan selittää vakioimatonta kustannuskehitystä, Kuntaliiton erityisasiantuntija Mia Malmila sanoo tiedotteessa.

Ikävakioituna sote-menot olivat keskisuurissa kunnissa reilut 3  500 euroa asukasta kohti. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat hieman yli 2  300 euroa per asukas.

Kustannuksia kuriin sähköisillä palveluilla

Suurista kaupungeista terveydenhuollon kustannukset laskivat Kuopiossa, Jyväskylässä, Helsingissä ja Espoossa. Esimerkiksi Helsingissä kustannuksia on suitsittu lisäämällä sähköisiä palveluita ja tukemalla ikäihmisten kotona asumista.

–  Olemme lisänneet monialaista tiimityötä siten, että asiakas saa esimerkiksi terveys- ja hyvinvointikeskuksessa ratkaisun asiaansa usein jo ensimmäisellä yhteydenotolla, Helsingin kaupungin toimialajohtaja Juha Jolkkonen arvioi tiedotteessa.

Vertailussa mukana olleista 11 kunnasta ja kahdesta kuntayhtymästä sote-menot alenivat ainoastaan Keravalla, Kirkkonummella ja Porvoossa. Eniten kustannukset kasvoivat Järvenpäässä ja Mustijoen perusturvan alueella eli Mäntsälässä ja Pornaisissa.

Suurten kaupunkien kustannusvertailussa olivat mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa.

Keskisuurista kunnista ja kuntayhtymistä selvitykseen osallistuivat Järvenpää, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Loviisa, Mustijoen perusturva, Porvoo, Rovaniemi, Salo, Sipoo ja Tuusula.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ravustuskausi käynnistyy puolilta päivin – saaliista odotetaan kohtalaista tai hyvää

Koneiden pärinää ja isoja autoja – Mid Finland Truck Meeting kokosi kansaa Viitasaarella

Katso video: Keihäänheiton maailmanmestarin Kimmo Kinnusen mukaan häviäminen olisi hyvä oppia teini-iässä – Pylkönmäellä vietettiin lasten olympialaisia jo 45:ttä kertaa

Grilli syttyi palamaan Hesburgerissa Keljon kauppakeskuksessa – "Henkilökunta toimi hienosti"

Vesitse kohti Jyväskylää – Päijännepurjehdus järjestettiin 47. kerran: Padasjoelta ulapalle lähti kaikkiaan 110 alusta

Joonas ja Tea Pylsy astuivat alttarille yhtenä Jyväskylän seurakunnan suosituimmista hääpäivistä – "Yllätti, kuinka aikaisin pitää olla liikkeellä, jos on mielessä jotain tiettyä"

Keuruun markkinat on kesän kohokohta myös entisille keuruulaisille – "Kyllä tänne pitää joka kesä tulla"

Katso video: Satoja ihmisiä kävi ihmettelemässä Harri Pesosta ja MM-pokaalia – Muurameen rakennetaan "Pesosen portaat"

Uskoa ei tarvitse hävetä, sanoo opistoseuroille saapunut laukaalainen Veera Kauppila

Henkilöauto ajoi ojaan ja kääntyi katolleen Pylkönmäellä – kuski sairaalaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.