Sote myllää uusiksi myös asiakasmaksut

Terveydenhuollon maksuja ei saa kohtuuttomasti korottaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut uudistetaan kokonaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on helmikuussa asettanut työryhmän asiaa valmistelemaan, mutta varsinainen uudistustyö ajoittuu syksylle.

– Ensin tarvitaan poliittiset päätökset sote-uudistuksesta ja linjaukset asiakasmaksuista, sanoo johtaja Annakaisa Iivari sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Iivarin mukaan syksyn aikana valmistuu luonnos hallituksen esitykseksi asiakasmaksulainsäädännön uudistamisesta. Lausunnoille luonnos lähtee vuoden lopussa. Uudistustyön tueksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella on käynnistynyt tutkimushanke asiakasmaksujen vaikutuksista ja oikeudenmukaisuudesta.

Mittava sote-uudistus on vain yksi syy asiakasmaksulainsäädännön uudistamiseen. Nykyinen asiakasmaksulainsäädäntö on vuodelta 1992, ja se on vanhentunut.

– Sieltä puuttuvat esimerkiksi kokonaan säännökset palveluasumiseen maksuista tai muista uudempien palveluiden maksuista, sanoo Iivari.

Lisäksi vanhentuneet säädökset aiheuttavat tulkintaongelmia.

Taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle

Uudistustyössä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjaamana tavoitteena on se, että asiakasmaksujen tasoa ei saa kohtuuttomasti korottaa. Taustalla on muun muassa perustuslakivaliokunnan linjaus vuodelta 1996. Sen mukaan asiakkaan taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle.

– Uuden soten asiakasmaksutuotot on laskettu nykytason mukaan. Se on noin 1,4 miljardia euroa vuodessa, Iivari sanoo.

Iivarin mielestä esimerkiksi nykyisissä terveyskeskusmaksuissa ei ole juuri nostovaraa.

Uudessa sotessa valinnanvapauden piirissä mukana olevilla julkisilla, yksityisillä tai kolmannen sektorin toimijoilla on täysin samat asiakasmaksut. Iivarin mukaan uutta tilannetta ei voi verrata esimerkiksi nykyiseen yksityislääkärillä käyntiin ja sen hintaan.

– Jatkossa asiakas ei voi maakunnan kustannuksella varata aikaa suoraan esimerkiksi erikoislääkärille, vaikka valinnanvapauden piirissä oleva palvelun tarjoaja olisi yksityinen lääkäriasema, vaan tarve arvioidaan erikseen. Toki jatkossakin on yksityislääkäreitä, joilla voi käydä, mutta tällöin maakunta ei osallistu kustannuksiin.

Lisäksi vielä on täysin auki, tuleeko kaikkiin maakuntiin samansuuruiset asiakasmaksut samanlaisille palveluille vai maksukatot, joita maakunnat eivät voi ylittää. Jotkut asiakasmaksut jatkossakin porrastetaan tulojen mukaan. Työryhmä myös selvittää asiakkaiden sote-maksujen maksukattoja koskevien säännösten toimivuutta ja tekee ehdotuksia niiden muuttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.