Sote-ratkaisu syntyi: Katso, mitä se pitää sisällään

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallintomallista on löydetty ratkaisu. Hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi sovusta torstaiaamuna.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on sovittu, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia on 18.

Tätä perusratkaisua eli soten kokoamista kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille ei valmistella parlamentaarisesti. Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.

Maakuntavaalit toteutuvat eli maakuntavaltuutetut valitaan vaaleilla.

Pääkaupunkiseudulle erillisratkaisu

Uutissuomalaisen tietojen mukaan hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa, että Uudellemaalle ei syntyisi yhtä jättimaakuntaa, joka vastaisi maakunnan tasolla sotesta.

Samalla on sovittu, että maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Kuntien osalta tämä ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että maakunnat tuottavat sote-palvelut eli esimerkiksi terveyskeskusten vastaanotot pääosin julkisina palveluina.

Vaiheittain monialaisiin maakuntiin

Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen vuoden 2020 loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulee tällä hetkellä monesta lähteestä. Rahoitajina ovat mm. valtio, kunnat, työnantajat, palkansaajat, vakuutusyhtiöt ja asiakkaat itse.

Itsehallinnolliset alueet mahdollistavat vaiheittaisen siirtymisen monialaisiin maakuntiin. Tämä valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä eli mukana ovat myös oppositiopuolueet.

Nyt on sovittu, että ensimmäisessä vaiheessa pelastustoiminta ja ensihoito tulevat uusien maakuntien tehtäväksi.

Parlamentaarisessa työssä selvitetään, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta siirretään maakunnille. Parlamentaarisen työn valmistuttua hallitus valmistelee lainsäädännön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .