Sote-uudistuksen tietojärjestelmät valmiina vasta ensi vuosikymmenellä – tarkoituksena laajentaa nykyistä Omakanta-palvelua

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan vuonna 2019, ja tähän vaiheeseen lähdetään nykyisten tietojärjestelmien pohjalta.

Sote-uudistukseen liittyvä tietojärjestelmien uudistaminen on valmis kokonaisuudessaan vasta ensi vuosikymmenen puolella.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan vuonna 2019, ja tähän vaiheeseen lähdetään nykyisten tietojärjestelmien pohjalta.

– Täytyy aloittaa nykyjärjestelmiä hyödyntämällä, jolloin se asiointi ei ole ihan niin sujuvaa kenenkään kannalta, sanoo alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Myöhemmässä vaiheessa tarkoituksena on, että listautuminen ja palveluntarjoajien vertailu onnistuu samalla sivustolla, jolla omia potilastietoja voi katsella ja hallinnoida. Pöystin mukaan tähän vaiheeseen päästään vuosina 2021–22.

Tarkoituksena on laajentaa nykyistä Omakanta-palvelua, jossa omia potilastietoja voi jo nyt katsoa.

Sote-uudistukseen liittyvä tietojärjestelmien uusiminen on kokonaisuudessaan valtava urakka, jossa vanhoja järjestelmiä uusitaan ja rakennetaan ratkaisuja, joilla tiedot saadaan liikkumaan järjestelmästä toiseen.

Maakunnissa uudistamisen kova tahti herättää huolta.

– Se on todella iso haaste. Kun meillä on 20–30 vuoden aikana otettu käyttöön tietojärjestelmiä aika pirstaleisesti, niin siitä aiheutuva ongelma ei nopealla aikataululla ole ratkaistavissa, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.